Suomi ja sähköautot – vuosi 2035 lähestyy

Keskimaan ABC-latausasemien verkosto laajenee vuoden 2022 aikana kymmeneen latausasemaan

Eletään vuotta 2022, eli vain 13 vuoden päästä pitäisi polttomoottori eli bensa- ja dieselautojen kadota autoliikkeiden uusien autojen valikoimista, ja vähitellen koko liikenteen pitäisi olla sähköistä, mutta miltä tilanne näyttää nyt. Kuinka hyvin Suomi pärjää eurooppalaisessa sähköautojen käyttöönottovertailussa?

Lähes kaksi viidesosaa Suomeen rekisteröidyistä uusista autoista on sähköisiä vuoteen 2035 mennessä, uudet tiedot paljastavat

Viime vuonna vain 5 % suomessa rekisteröidyistä uusista ajoneuvoista oli sähköisiä.
●        Alankomaissa ja Norjassa 99,9 prosenttia uusista ajoneuvoista on todennäköisesti sähköisiä vuoteen 2035 mennessä, Euroopan tilastotiedot viittaavat. Tämä tekisi niistä kaksi parasta maata, jotka ovat lähes täysin sähköisiä 13 vuoden kuluttua
●        Suomi on yhdentenätoista, ja 38,18 prosentin uusista rekisteröidyistä autoista odotetaan olevan sähköisiä vuoteen 2035 mennessä, mikä on 743 % enemmän kuin vuonna 2020.
 
Suomessa sähköautojen myynti on Euroopan yhdenneksitoista suurin vuoteen 2035 mennessä, ja yhteensä 38,18 % uusista rekisteröidyistä autoista ennustetaan sähköautoiksi.
Tämä käy ilmi Confused.com viimeisimmästä tutkimuksesta (Q1 2022), jossa analysoitiin historiallisia suuntauksia ja Euroopan ympäristökeskuksen (EYK)(1) ja Eurostatin(2) tietoja. Tutkimus ennustaa, missä Euroopan maissa sähköautojen myynti on todennäköisesti suurinta vuoteen 2035 mennessä.

Tulokset:

Suomessa 38,18 prosentin uusien autojen myynnistä odotetaan olevan sähköistä vuoteen 2035 mennessä, mikä on yhdenneksitoista suurin osuus koko Euroopassa. Vuonna 2020 vain 4,53 prosenttia rekisteröidyistä uusista autoista on sähköisiä, joten Suomen markkinoilla myynti todennäköisesti kasvaa merkittävästi.

Euroopan maat, joissa uusien sähköajoneuvojen osuus on suurin vuoteen 2035 mennessä

Uusien sähköajoneuvojen myynnistä vuonna 2020 suurin prosenttiosuus (54,37 %), joten norjassa on todennäköisesti myös eniten äskettäin rekisteröityjen sähköautojen osuutta vuoteen 2035 mennessä. Tietojen mukaan Confused.com ennustaa, että 99,9% niistä on. Sen huipulla on Alankomaat, jonka odotetaan myös saavan 99.9% äskettäin rekisteröidyistä ajoneuvoistaan sähköisiksi vuoteen 2035 mennessä.

Ruotsissa 80,35 prosentin uusien autojen myynnistä odotetaan olevan sähköistä vuoteen 2035 mennessä, mikä on toiseksi suurin osuus koko Euroopassa. Vain 9,69 prosenttia vuonna 2020 rekisteröidyistä uusista autoista on sähköisiä, joten Ruotsin markkinoilla myynti todennäköisesti kasvaa merkittävästi.
Tanska sijoittuu kolmanneksi, sillä 54,51 prosenttia uusista ajoneuvoista arvioitiin sähköisiksi vuoteen 2035 mennessä, kun se vuonna 2020 oli 7,19 prosenttia.  Eurooppalaisiin naapureihin verrattuna tämä on 5% enemmän kuin Saksa (51,68%), mutta 32% vähemmän kuin Ruotsi (80,35%) ja 45% vähemmän kuin Norja (99,90%).

Kun sähköajoneuvot ovat yhä suositumpia kaikkialla maailmassa, on tärkeää ymmärtää, minkä tyyppisiä vakuutuksia tarvitset. Saatat pystyä kattamaan sähköautosi tavallisella autovakuutuksella, mutta tämä ei ole aina paras liike. Erillisillä sähköautokäytännöillä on usein useita etuja, kuten latauskaapelin kansi, ilmainen palautuminen lähimpään latauspisteeseen , jos akkuvirta loppuu, ja akun vahingossa tapahtuneet vauriot, tulipalo ja varkaussuoja. Nämä edut voivat todella tehdä kaiken eron. Koska akku on kallis osa autoa, jotkut valmistajat ovat tarjonneet mahdollisuuden vuokrata sen sen sijaan, että ostaisivat suoraan. Tämä ei ole yleistä uusissa autoissa nykyään, mutta se on tiedostettava, varsinkin jos harkitset käytettyä sähköajoneuvoa. Muista ilmoittaa vakuutuksenantajallesi, jos se on vuokrattu, jotta he voivat maksaa oikealle osapuolelle akun vaurioista, jos satut tekemään korvausvaatimuksen.

Alex Kindred, Confused.com autovakuutusasiantuntija