Moottori vertaili sähköautoa ja dieseliä – käyttökuluissa selvä ero

Kevythybridi, täyshybridi ja lataushybridi - Mitä eroja näissä autoissa on?

Moottori vertaili kuinka sähköauto pärjää dieselille eri osa-alueilla. Kummassakin voimanlähteessä on omat etunsa, mutta käyttökuluissa sähköauto osoittautui ylivertaiseksi.

Autojen käyttövoimamurros on kovassa vauhdissa ja yhä useampi uusi auto on sähköinen. Moottori testasi, miten Volkswagen ID.4 ­–sähköauto pärjää dieselkestosuosikki Volkswagen Passatille käyttöominaisuuksiltaan ja kustannuksiltaan.

– ID.4 ei sulavaa sähkövoimalinjaansa lukuun ottamatta yllä ominaisuuksiltaan Passatin edelle oikeastaan millään osa-alueella. Hienostuneen dieselfarmarin rinnalla korimalleja sekoitteleva sähköauto tuntuu hieman keskeneräiseltä, etenkin kojelaudan ergonomiansa osalta. Täytyy kuitenkin muistaa, että ID.4 ei suinkaan ole autona huono tai edes keskinkertainen, vaan Passat on vain kova vertailukohta, Moottorin toimituspäällikkö Jussi Saarinen kiteyttää.

Kun huomioon otetaan käyttökustannukset, ylivoimaiseksi voittajaksi nousee kuitenkin sähköauto. Polttoainekulujen selvittämiseksi vertailussa ajettiin kummallakin autolla samanlaiset kaupunki- ja maantiekulutuslenkit. Polttonesteiden ja sähkön hintojen rajun vaihtelun vuoksi polttoainekulut laskettiin kolmella eri dieselin ja sähkön hinnalla (1,5, 2,0 ja 2,5 €/l ja 0,15, 0,25 ja 0,35 €/kWh), ja myös pikalatauksen tyypillisellä hinnoittelulla (0,54 euroa/min eli 0,336 euroa/kWh, jos auton akkua ladataan aina 10–80 % -varaustasojen välillä).

Vertailun tulokset ovat selvät: sähköautolla ajaminen on todella paljon dieseliä edullisempaa. Säästöä syntyy jo kymppitonnin vuodessa ajavalle useita satoja euroja, vaikka käytettäisiin kalleinta sähkön ja halvinta dieselin hintaa. Ero kasvaa todella huimaksi, kun autoilla ajetaan paljon. Esimerkiksi 30 000 kilometriä ajavan säästö voi kaupunkiajossa olla jopa 5 000 euroa ja maantielläkin yli 3 000 euroa vuodessa.

– Ajokustannukset ohjaavat ainakin tällä hetkellä väistämättä sähköauton pariin. Pidemmillä matkoilla sähköautoilijan aikaa tuhraantuu latausasemilla, mutta kustannusero pistää polttomoottoriautoilijan pohtimaan vakavasti sähköauton valintaa, Saarinen analysoi.

Toinen sähköauton puolesta puhuva kustannustekijä ovat auton huoltohinnat. Suurin säästö syntyy siitä, että toisin kuin dieselautossa, sähköauton huoltohinnat eivät ole riippuvaisia ajokilometreistä. Ero sähköautoilijan eduksi kasvaa sitä mukaa mitä enemmän autoilla ajetaan. Esimerkiksi 15 000 kilometriä vuodessa ajavan sähköautoilijan huoltokustannukset ovat kolmessa vuodessa yhteensä vain noin 360 euroa, kun diesel-Passatin huoltoihin kuluu reilut 820 euroa. Jos vuotuisia kilometrejä tulee 60 000, dieselautoilijan huoltohinnat ovat kolmessa vuodessa noin 3600 euroa, kun sähköautolla huoltoihin kuluisi edelleen noin 360 euroa. (Volkswagenin maahantuojan K Auton ilmoittamat huoltohinnat vertailun autoille).

– ­ID.4:n vertailussa ollut versio on toki lähtöhinnaltaan yli kymppitonnin Passatia kalliimpi, mutta käyttökuluissa hintaero tulee yllättävänkin nopeasti kuitatuksi. Hankintahinta ei toki ole vähäpätöinen kriteeri varsinkin, kun autojen arvon kehitykseen liittyy runsaasti epävarmuustekijöitä. Ja tietenkin auton valintaan vaikuttavat monet muutkin ominaisuudet, Saarinen toteaa.

Lue Moottorin nettijuttu aiheesta täältä.

Lähde: Moottori


Muuta luettavaa muualta

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit 2023 järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.