Urheilullinen, käytännöllinen ja elegantti: uusi Audi Q5 Sportback

  • SUV-coupe kiehtoo voimakkaalla ja edistyksellisellä muotoilullaan
  • Erinomaista muunneltavuutta ja huippuluokan arkipäivän käytettävyyttä, vetokyky jopa 2 400 kg
  • Saatavilla myös uuden sukupolven digitaaliset OLED-takavalot 

Audin urheilullinen crossover-mallisto täydentyy kolmannella jäsenellä: e-tron Sportback ja Q3 Sportback saavat seurakseen uuden Q5 Sportbackin. Tyylikäs, käytännöllinen, edistyksellinen ja urheilullinen coupé on tarkoitettu asiakkaille, jotka arvostavat paitsi ilmeikästä muotoilua ja teknisiä innovaatioita, myös urheilullista luonnetta ja jokapäiväistä käytettävyyttä. Yksinkertainen käyttökonsepti ja selkeät kosketusnäytöt takaavat mukavan ajokokemuksen.  

Audi Q5 on todellinen katseenvangitsija, joka Audin Q-malleille tyypillisesti suorastaan huokuu voimakasta läsnäoloa. Suuret ilmanottoaukot reunustavat kahdeksankulmaista Singleframe-jäähdyttimensäleikköä. Led-päiväajovalot ovat vakiovaruste ja valittavana on myös Matrix-led-valoteknologia. Yhtenäisenä jatkuva olkalinja korostaa pyöriä ja quattro-nelivetoa. Vahvat ovien alalistat korostavat crossoverin rouheutta ja vakautta. Matkustamon ikkunalinja kurottaa matalana korin takaosaan saakka ja taittuu voimakkaasti alas, jolloin kolmas sivuikkuna kapenee voimakkaasti. Jyrkästi kallistettu takaikkuna ja silminnähden korkealle sijoitettu takapuskuri antavat Q5 Sportbackille erittäin dynaamisen ja voimakkaan ulkonäön. 

Innovatiiviset takavalot digitaalisella OLED-teknologialla

Audi Q5 Sportbackin lisävarusteisiin kuuluvat innovatiiviset digitaaliset OLED-takavalot. Kukin valo muodostuu kolmesta OLED-elementistä, jotka on edelleen jaettu kuuteen segmenttiin. Punaisten OLED-elementtien valo on tasaista, mutta segmentointi mahdollistaa niiden hallinnan ja ohjaamisen erikseen. Tilausvaiheessa asiakas voi valita kolmesta eri valotyylistä, joista jokaiseen sisältyvät dynaamiset saattovalot sekä dynamic-ajoprofiilin yhteydessä käytettävä urheilullinen grafiikka. Jos toinen ajoneuvo lähestyy pysähtyneenä olevaa autoa takaapäin alle kahden metrin päähän, kaikki OLED-segmentit syttyvät lisävaroituksena.

Uuteen Audi Q5 Sportbackiin on saatavana Advanced- ja S line -varustetasot, jotka eroavat toisistaan mm. Singleframe-jäähdyttimensäleikön, sivuilmanottoaukkojen ja erityisesti takapuskurin osalta. Valittavana on 12 ulkovärivaihtoehtoa ja erilaisia ulkonäköpaketteja, kuten esimerkiksi musta optiikka -paketti sekä korinväri- ja kontrastiväripaketti. Audi Q5 Sportback on 4,69 metriä pitkä, eli seitsemän milliä sisarmalliaan pidempi, korkeus ja leveys ovat sen sijaan samat. Q5 Sportbackin ilmanvastuskerroin 0,30 on myös sisarmalliaan pienempi. 

Pitkän 2,82 metrin akselivälin ansiosta sisätilat ovat väljät, avaruutta ja ilmavuutta korostetaan myös vaakalinjoilla. Design selection- ja S line -sisätilapaketit lisäävät tyylikkyyttä tai urheilullisuutta entisestään. Led-sisävalopaketin kohdennetut valotehosteet korostavat Audin sisätilojen korkealuokkaista työnlaatua. 

Joustava tilaratkaisu: siirrettävä takaistuin

Tavaratilan koko on 510 litraa, takaistuimien selkänojat taitettuna ja kattoon asti lastattuna tilaa on jopa 1 480 litraa. Suomessa Audi Q5 Sportback -mallin vakiovarusteisiin kuuluu myös siirrettävä takaistuin plus, jossa on säädettävä selkänoja. Kun istuin on siirrettynä täysin etummaisimpaan asentoonsa tavaratila kasvaa jopa 60 litralla, 570 litraan. Matkustamo puolestaan on entistäkin mukavampi, kun istuin ja selkänojat ovat takimmaisessa asennossa. Valinnainen säilytyslokeropaketti pitää tavarat järjestyksessä ja turvallisesti paikallaan. Sähköinen takaluukku on vakiovaruste, ja jos lisävarustelistalta on valittu mukavuusavain takaluukku aukeaa jalkaa heilauttamalla.  

Crossoverissa on useita huippuluokan käytännön ominaisuuksia: 150 kW:n (204 hv) 2,0 TDI -dieselmoottorin ansiosta sillä voi vetää jopa 2 400 kg:n (jarrullinen) perävaunua. Alamäkiavustin lisää turvallisuutta jyrkissä rinteissä ja mäkisissä maastoissa.  

Lisää maavaraa maastoon: mukautuva ilmajousitus

Lisävarusteena malliin on saatavilla muun muassa sähköisesti säädettävä iskunvaimennus sekä ajomukavuutta lisäävä mukautuva ilmajousitus. Sen avulla ajokorkeutta voi säätää laajalla 60 mm alueella ja maavaraa voi nostaa huonolla tiellä ajettaessa jopa 45 milliä korkeammaksi. Nopeammassa vauhdissa koria lasketaan automaattisesti 15 mm taloudellisuuden parantamiseksi: painopisteen ollessa alhaisempi ilmanvastuskerroin on pienempi ja käsiteltävyys parempi. Tavaratilaan sijoitetulla painikkeella ilmajousitus laskee taka-akselia 55 mm, jolloin lastaaminen on helpompaa.  

Lisävarusteena saatava säädettävissä oleva dynaaminen ohjaus muuttaa ohjauksen suhdetta, kulmaa ja tehostusta ajonopeudesta riippuen. Hitaassa vauhdissa ohjauksen välitys on suorempi, ratin kääntämiseen reunasta toiseen tarvitsee vähemmän kierroksia ja voimakkaampi tehostus tekee ajamisesta mukavampaa. Vauhdin lisääntyessä hitaampi ohjaus vaikuttaa positiivisesti ajovakauteen. Vanteiden koko vaihtelee 18:sta aina 21 tuumaan. 

Moottorivaihtoehdot: kaksi TFSI- ja kolme TDI -moottoria

Audi Q5 Sportback lanseerataan Suomessa tehokkaalla kaksilitraisella nelisylinterisellä dieselmoottorilla. Moottorin 150 kW:n (204 hv) teho ja 400 Nm:n vääntömomentti yhdistetään seitsenvaihteiseen S tronic -kaksoiskytkinvaihteistoon ja quattro ultra -nelivetoteknologiaan. Kevythybridijärjestelmä parantaa taloudellisuutta. Jarrutettaessa starttigeneraattori rekuperoi osan jarrutusenergiasta ja taltioi sen litiumioniakkuun. Audi Q5 Sportback voi myös rullata moottori sammutettuna, pehmeästi toimiva start-stop-järjestelmä aktivoituu kun nopeus putoaa alle 22 kilometriin tunnissa. 

Tehokas dieselmoottori on paitsi taloudellinen, myös ympäristöystävällinen ja se täyttää viimeisimmän Euro 6d-ISC-FCM-päästöstandardin sekä EU 6 AP:n vaatimukset. Typenoksidipäästöjä vähennetään kulloisenkin käyttötilanteen mukaisesti uudella SRC-katalysaattorilla ja kaksivaiheisella AdBlue-ruiskutuksella. Urealiuos ruiskutetaan kahteen SCR-katalysaattoriin, jotka on sijoitettu peräkkäin pakojärjestelmään: toinen on lähellä pakosarjaa ja toinen kauempana moottorista pakojärjestelmässä. 

Menestyksekkään Q5:n tapaan myös Q5 Sportback tulee saataville ladattavana hybridinä kahdessa teholuokassa. Malliston viimeistelee SQ5 Sportback. 

Digitaalinen ja intuitiivinen: hallintalaitteet ja liitettävyys

Audi Q5 Sportbackin hallintalaitteissa, näytöissä ja infotainment-järjestelmissä on käytössä sama uusi teknologia kuin päivitetyssä Q5:ssa: kolmannen sukupolven modulaarinen infotainment-järjestelmä (MIB 3). Huippuversiossa on virtuaalinen Audi virtual cockpit mittaristo 12,3-tuumaisella näytöllä ja Head-up Display -tuulilasinäytöllä. Monitoimiohjauspyörän plus-versio mahdollistaa tärkeiden toimintojen sekä näyttöjen turvallisen ja helpon käytön. 

MMI navigation plus -järjestelmä on yhdistetty 10,1 tuuman kosketusnäyttöön, jonka aloitusnäkymä on räätälöitävissä. Ajoneuvon asetuksia voi tallentaa paitsi käyttäjäprofiileihin myös myAudi-asiakasportaaliin, jolloin ne ovat käytettävissä muissakin sopivasti varustelluissa Audi-malleissa. 

Audi Q5 Sportback hyödyntää myös Audi-mallien parviälyä. Paikalliset vaaratilanneilmoitukset varoittavat kuljettajaa esimerkiksi tielle jääneistä ajoneuvoista, onnettomuuksista, ruuhka-alueiden alkamisesta, liukkaista teistä tai sumusta. Online-liikennemerkkitiedot ilmoittaa pysyvät että tilapäiset nopeusrajoituskyltit tai -näytöt. Katupysäköinti ilmoittaa, kuinka todennäköistä on löytää kadun varrelta maksuton pysäköintipaikka ja se kertoo lisäksi hinta- tai asukaspysäköintitietoja. MyAudi-sovellus yhdistää auton asiakkaan älypuhelimeen. Valinnaiset lisävarusteet, kuten Audi phone box ja Bang & Olufsen 3D Premium -äänentoisto täydentävät infotainment-järjestelmää. 

Hyödyllistä ja taloudellista: kuljettajaa avustavat järjestelmät

Audi Q5 Sportbackissa on lukuisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä, jotka on jaettu kolmeen pakettiin. Mukautuva vakionopeudensäädin hoitaa useissa tilanteissa auton kiihdyttämisen, jarruttamisen sekä pitämisen ajokaistalla. Kuljettajan tarvitsee vain koskettaa kapasitiivista ohjauspyörää pitääkseen kaistaohjauksen päällä. 

Toinen huipputeknologinen järjestelmä on ennakoiva taloudellisuusavustin. Se opastaa kuljettajaa aktiivisesti käyttäen suunnittelussa apuna navigointijärjestelmää ja kamerapohjaista liikennemerkkien tunnistusta. Yhdistettynä mukautuvaan vakionopeussäätimeen ennakoivan taloudellisuusavustimen toiminta on todella vakuuttavaa, kun se säätää ajonopeutta automaattisesti reitin ja liikennetilanteen mukaan. 

Audi pre sense city -järjestelmä auttaa välttämään tai lieventämään keulatörmäyksiä muiden tienkäyttäjien kanssa. Lisävarusteena saatavat kääntymisavustin, väistämisavustin, risteävän liikenteen varoitin sekä autostapoistumisvaroitin tarjoavat lisäturvallisuutta. 

Lanseeraus vuoden 2021 alussa

Audi Q5 Sportback rullaa ulos kokoonpanolinjalta San José Chiapan tehtaalta Meksikosta.

Suomessa uusi Audi Q5 Sportback lanseerataan vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Lähde: News Cision


Muuta luettavaa muualta:

Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.

Pelaamisen ohessa ei pidä unohtaa liikuntaa, lue vaikka Sim Liivik ajatuksia. Ja kaiken tekemisen, opiskelun ja mahdollisen itsensäkehittämisen parissa, kannattaa miettiä niitä omia talousasioitakin, ja siinä mielessä pienlaina saattaa olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Eihän sitä koskaan tiedä, jos kaiken uuden oppimisen ohessa mieleesi tuleekin tehdä kotiisi retrosisustus. Retro voi tulla vastaan ihan tulevana jouluna, esimerkiksi pakkausmateriaalit – niissä kun alkaa olla vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja jo aivan kotioloissakin. Ps. tiedätkö muuten mikä Budbee on, ja mitä se toi tullessaan Suomeen? Ja muute joulusta puheenollen, mitä jos tänä jouluna teettäisit julisteet omasta kuvasta, tai jopa t-paidan omalla tekstillä ystävällesi? Tai miksei vaikka The Witcher eli noitusin kirjojen ja TV-sarjan innoittamana jotain sinnepäin?

Entäs sitten se turvallisuus ja netissä pelaaminen? Nettiliikenne lienee hyvin suojattua, mutta muuten kannattaa miettiä niitä VPN-ratkaisuja, yritysturvallisuutta ja sitä oman laitteen turvasovelluksia, ovat ne kunnossa, ja ovatko oman laitteesi sovellukset edes ajan tasalla eli päivitettyjä?