Toimintamatka sähköllä jopa 66 km: uusi Audi A3 Sportback 40 TFSI e ladattava hybridi

  • Kompaktin kokoluokan premium-malli ladattavana hybridinä
  • Korkeajänniteakku suuremmalla kapasiteetilla ja tehokas sähkömoottori
  • Saapuu Suomeen loppuvuodesta 2020

Jopa 66 kilometriä toimintamatkaa sähköllä (WLTP) ja 150 kW (204 hv) tehoa: Audi esittelee uuden A3 Sportback 40 TFSI e ladattavan hybridin. Kompaktin kokoluokan ladattava hybridi on paikallisesti päästötön sähköllä ajettaessa. Se tarjoaa urheilullista suorituskykyä korkealla hyötysuhteella ja pitää sisällään kaikki Audi A3-malliston vahvuudet. Suomeen Audi A3 Sportbackin ladattava hybridi saapuu loppuvuodesta.

Audi jatkaa sähköautomallistonsa laajentamista uudella Audi A3 Sportback 40 TFSI e ladattavalla hybridillä. Audi A6, A7, A8, Q5 ja Q7 -mallien ladattavat hybridiversiot on jo esitelty aikaisemmin ja nyt kompaktin kokoluokan malli saa omansa. Uusi Audi A3 Sportback 40 TFSI e ladattava hybridi seuraa täysin uudistuneena edeltäjäänsä A3 Sportback e-tronia. Audi A3-malliston ladattavan hybridin toinen, tehokkaampi ja vieläkin urheilullisempi versio seuraa myöhemmin.

TFSI-bensiinimoottori ja sähkömoottori

Kompaktin kokoluokan ladattavan hybridin polttomoottorina toimii 1,4 TFSI -bensiinimoottori. Nelisylinterinen bensiinimoottori tuottaa tehoa 110 kW (150 hv) ja vääntöä yli 250 Nm. Sähkömoottori on kestomagnetoitu tahtimoottori, joka tuottaa tehoa 85 kW ja vääntöä 330 Nm. Kuten edeltäjänsäkin, se on varustettu kuusivaihteisella S tronic -automaattivaihteistolla, mutta on kevyempi ja kompaktimpi kuin ennen.

Yhdessä 1,4 TFSI -bensiinimoottori ja sähkömoottori tuottavat tehoa 150 kW (204 hv). Yhdessä työskennellessään maksimaalista vääntöä on käytössä jopa 350 Nm. Tämä kompaktin kokoluokan ladattava hybridi kiihtyy 0–100 km/h 7,6 sekunnissa ja saavuttaa 227 km/h huippunopeuden. Etuvetoisen ladattavan hybridin vaihteistona toimii kuusivaihteinen S tronic -automaattivaihteisto. Kaksoiskytkinvaihteisto on varustettu sähköisellä öljypumpulla, joka takaa vaihteiden vaihdon ja öljyn saannin myös silloin kun TFSI-bensiinimoottori on väliaikaisesti sammutettuna.

Litiumioniakku sijaitsee auton alustan alapuolella takaistuinten kohdalla. 96 prismaattisesta kennosta koostuva akku varastoi 13,0 kWh energiaa, joka on melkein 48 % enemmän kuin edeltävässä mallissa. Itse korkeajänniteakkuun ei ole tehty muutoksia, muutos saatiin aikaan kehittämällä kennokemiaa. Erillinen jäähdytysjärjestelmä kontrolloi akun lämpötilaa. Mikäli tarpeellista, se voidaan myös yhdistää ilmastointiin. Tämä mahdollistaa ajon sähköllä myös korkeammissa ulkolämpötiloissa. 

Taloudellisuus etusijalla

Kompaktin kokoluokan ladattavan hybridin voimalinja on suunniteltu taloudelliseen ajoon. Auto käynnistyy aina sähköllä, jopa -28 asteen lämpötilaan saakka. Kuljettaja voi säätää sähköllä ajamista EV-toimintopainikkeella. Toimintamatka sähköllä on jopa 67 km (WLTP), joka tarjoaa paikallisesti päästötöntä ajamista suurimpaan osaan päivittäisestä ajamisesta. Toimintamatka on kasvanut melkein 20 km edelliseen malliin verrattuna. Sähkömoottorilla ajettaessa huippunopeus on 140 km/h. EU:n säännösten mukaisesti akustisen ajoneuvon hälytysjärjestelmän keinotekoinen e-ääni (AVAS) on selkeästi kuultavissa alhaisissa nopeuksissa.

Hybriditilassa on käytettävissä kaksi toimintoa: hold tai charge. Hold-tilassa pyritään säilyttämään kulloinenkin akun varaus ennallaan. Charge-tilassa puolestaan pyritään toimittamaan niin paljon energiaa akkuun kun mahdollista.

Audi A3 Sportback ladattava hybridi käyttää suurta määrää tietoa, jota saadaan navigoinnista, sensoreista ja kuljettajaa avustavista järjestelmistä. Jotta ajaminen on mahdollisimman taloudellista, lähes kaikissa tapauksissa kun vauhtia hidastetaan TFSI-bensiinimoottori sammutetaan ja auto rullaa vapaasti. 

Dynaaminen profiili ja S-vaihde

Vakiovarusteisen Audi drive select -järjestelmän avulla kuljettaja voi vaikuttaa auton ajoprofiiliin ja muihin järjestelmiin kuten ohjauksen ja S tronic -automaattivaihteiston toimintaan. Se tarjoaa neljä eri ajoprofiilia: comfort, auto, dynamic, ja individual.

Dynaaminen ajoprofiili ja S-vaihde valittuna ladattava hybridi näyttää urheilullisen potentiaalinsa. Kun kuljettaja painaa kaasupoljinta nopeasti, maksimaalinen boost-vääntö saadaan käyttöön jopa 10 sekunniksi. Heti kun jalka otetaan pois kaasupolkimelta, sähkömoottori vaihtaa rekuperaatioon. Tuloksena hidastuvuus, joka vastaa ns. yhden polkimen tunnetta. 

Kaikki kevyemmät jarrutukset 0,3 g hidastuvuuteen asti – suurin osa kaikista päivittäisistä jarrutuksista – hoidetaan pelkällä sähkömoottorilla. Hydrauliset jarrut tulevat apuun vain silloin, kun tarvitaan suurempaa hidastuvuutta. Hienostuneesti viritetyn kokonaisuuden ansiosta siirtymä jarruttavasta generaattorista perinteisiin jarruihin on tuskin havaittavissa. Jarrutusenergian talteenottoteho jarrutusrekuperaatiolla voi olla jopa 40 kW. 

Audi A3 Sportback ladattava hybridi yhdistää ajomukavuuden ja dynaamisuuden, hienostunut nelilinkkinen taka-akseli tarjoaa erinomaisen alustan tälle. Sähköinen jarrutehostin takaa voimakkaan ja spontaanin jarrutuksen. Vannekoot vaihtelevat 16–18 tuuman välillä.

Lataus kotona ja tien päällä

Audi A3 Sportback ladattavaa hybridiä voi ladata 2,9 kW:n teholla. Tyhjän korkeajänniteakun lataaminen täyteen vie hiukan yli neljä tuntia. MyAudi-sovellusta voi käyttää myös latauksen ja seisontailmastoinnin hallintaan ennen liikkeelle lähtöä. Ilmastointijärjestelmään kuuluu olennaisesti erittäin taloudellinen lämpöpumppu, joka hyödyntää sähkökomponenttien hukkalämpöä matkustamon lämmittämisessä. Sähköisesti toimiva ilmastointijärjestelmä puolestaan viilentää sisätiloja ulkolämpötilan ollessa korkea. Autoa voidaan ladata kätevästi matkan varrella julkisissa latauspisteissä Mode 3 -tyypin kaapelilla tyypin 2 pistokkeesta. Audi e-tron latauspalvelu tarjoaa pääsyn yli 150 000 latauspisteeseen eri puolilla Eurooppaa. Palveluntarjoajasta riippumatta lataus onnistuu yhdellä ja samalla kortilla.  

Ajomukavuutta ja jokapäiväistä käytännöllisyyttä

Audi A3 Sportback 40 TFSI e ladattava hybridi on 4,34 metriä pitkä ja tarjoaa erinomaista ajomukavuutta ja jokapäiväistä käytännöllisyyttä, mikä on tyypillistä kaikille A3-malliston malleille. Ulkopuoli on muotoilultaan urheilullinen ja ilmeikäs. Lisävarusteena saatavilla on myös mm. Matrix-led-ajovalot. Niiden digitaaliset päiväajovalot, jonka pikseliryhmä koostuu 15 led-segmentistä, muodostavat e-muotoisen valokuvion – ladattavien hybridien symbolin.

Progressiivinen muotoilu jatkuu sisätiloissa, kompakti vaihteenvalitsin, vaikuttavat ovenkahvat ja iso musta paneelipinta kojelaudassa. Audi A3-mallistoon on saatavilla ensimmäistä kertaa istuinverhoilut, jotka on tehty kierrätetyistä PET-muovipulloista. Istuimien tyylikkäät koristeompeleet luovat sisätilaan visuaalisia kohokohtia.

Takaistuinten asennosta riippuen tavaratilan koko on 280–1 100 litraa. Sähköinen takaluukun avaus- ja sulkutoiminto jalanliikkeellä on saatavilla lisävarusteena.

Ladattavan hybridin erityiset toiminnot ja näytöt on lisätty Audi A3 Sportback 40 TFSI e:n toimintakonseptiin. Digitaalisen mittariston tehomittari – tai lisävarusteinen Audi virtual cockpit -virtuaalimittaristo – näyttää järjestelmän tehon, ajotilan, rekuperaatiotason, akun latausasteen sekä toimintamatkan. Ohjaamon 10,1” MMI-värinäyttö näyttää puolestaan energiavirtaukset.

Liitettävyys

Kuten kaikkien Audi A3 -malliston mallien, myös ladattavan hybridiversion MMI-järjestelmän perustana toimii uusi kolmannen sukupolven infotainment-alusta. Sen ohjelmistoteho on kymmenen kertaa korkeampi kuin edeltäjänsä. Se hoitaa liitettävyyspalveluihin, puheluihin ja Audi Connect -palveluihin liittyvät tehtävät LTE Advanced -nopeudella. Reittiohjaus on entistä helpompaa ja joustavampaa; navigaatiotoiminto tarjoaa esimerkiksi ennusteita liikenteen kehittymisestä reitillä, Google Earthin korkearesoluutioisia satelliittikuvia ja yksityiskohtaisia 3D-malleja suurimmista Euroopan kaupungeista.

Audi Connect -palvelut sisältävät myös car-to-X-palveluja. Näiden palveluiden avulla voidaan löytää erimerkiksi pysäköintipaikka tien vierestä tai saada liikennevaroituksia. Audi A3 Sportback ladattava hybridi voidaan liittää yhteen älypuhelimen kanssa joko myAudi-sovelluksen, Apple CarPlayn tai Android Auton kautta. Audi Phone Box myös yhdistää älypuhelimen autoon antennin kautta ja lataa samalla langattomasti. Audi Connect Key -älyavain mahdollistaa auton ovien avaamisen ja lukitsemisen Android-älypuhelimen avulla.

Audi A3 Sportback ladattavassa hybridissä on kattava valikoima kuljettajaa avustavia järjestelmiä jo vakiovarusteena. Tämän lisäksi vakiovarusteita ovat mm. led-ajovalot, nahkapäällysteinen monitoimiohjauspyörä, akustinen pysäköintijärjestelmä taakse ja kaksialueinen automaatti-ilmastointi. Head-up display -tuulilasinäyttö, urheiluistuimet ja panoraamakattoluukku ovat saatavilla lisävarusteena.

Audi A3 Sportback 40 TFSI e on varustettu Audi pre sense eteen -järjestelmällä, joka varoittaa kuljettajaa visuaalisesti ja äänimerkillä, silloin kun vaaratilanne uhkaa jalankulkijaa, pyöräilijää tai muita ajoneuvoja. Lisäksi Audi A3 Sportback -mallissa on vakiona kaistaltapoistumisvaroitin. Lisävarusteena saatavilla on myös muita kuljettajaa avustavia järjestelmiä, kuten kaistanvaihtovaroitin, poistumisvaroitin ja poikittaisliikenteestä varoittava avustin. Mukautuva vakionopeudensäädin puolestaan antaa niin pituus- kuin poikittaissuuntaista avustusta. Se pitää nopeuden ja etäisyyden edellä olevaan autoon samana ja avustaa pysymään omalla kaistalla pienin ohjausliikkein.

Uusi Audi A3 Sportback 40 TFSI e ladattava hybridi saapuu Suomen Audi-jälleenmyyjille loppuvuodesta 2020.

Lähde: News Cision