Subaru – Nyt 50 vuotta nelivetoa

Subaru - Nyt 50 vuotta nelivetoa

50 vuotta sitten Subaru aloitti matkansa maailman johtavaksi nelivetojen valmistajaksi. Subaru Leone 4WD oli lajinsa ensimmäinen: käytännöllinen ja näppärä farmariauto, jossa henkilöauton ajomukavuus yhdistyi maastoajoneuvoista tuttuun suorituskykyyn. Se oli lajinsa ensimmäinen, muttei suinkaan viimeinen – tähän päivään mennessä Subaru-nelivetoja on valmistettu jo yli 20 miljoonaa.

Vuosi oli 1972. Subaru lanseerasi ylpeänä sarjavalmisteisen ratkaisun japanilaisen Tohoku Electric Power Company -sähköyhtiön kahta vuotta aiemmin esittämään tekniseen haasteeseen:

”Meillä on lukemattomia asiakkaita ja laitoksia paikoissa, joissa on talvisin paljon lunta ja vaikeat ajo-olosuhteet. Työntekijöidemme on kuitenkin päästävä kohteisiin suorittamaan korjaus- ja huoltotöitä. Voisitteko kehittää tarpeisiimme sopivan nelivetoisen farmarin?”

Subarun suunnittelijat ottivat haasteen vastaan, ja kesällä 1972 Subaru esitteli sähköyhtiön ongelmaan sopivan sarjavalmisteisen ratkaisun, Subaru Leone 4WD:n. Se oli maailman ensimmäinen massatuotettu auto, jossa silloisten maastoajoneuvojen suorituskyky yhdistyi käytännöllisen henkilöauton kompaktiin kokoon ja erinomaiseen ajomukavuuteen.

Uraauurtavaa teknologiaa Japanista

Ei ollut mikään sattuma, että Tohoku Electric Power Company kääntyi nelivetoa koskevine pyyntöineen juuri Subarun puoleen. Jo tuolloin Subaru oli tullut tunnetuksi uusimman teknologian edelläkävijänä, erityisesti innovatiivisten voimalinja- ja moottoriratkaisujen osalta.

Subarun Leone-malli oli lanseerattu syksyllä 1971 korvaamaan viisi vuotta aikaisemmin julkaistu Subaru 1000, joka oli yksi Japanin ensimmäisistä etuvetoisista automalleista. Se oli myös Subarun ensimmäinen malli, jossa oli bokserimoottori. Moottorin matala painopiste paransi auton ajo-ominaisuuksia ja värinän vähäisyys puolestaan ajomukavuutta. Kolaritilanteessa moottori painui alaspäin ja liukui auton alle, mikä paransi ajoturvallisuutta.

Lähes välittömästi Subaru 1000:n tuotannon käynnistämisen jälkeen Gunman insinöörit olivat kuitenkin ryhtyneet suunnittelemaan tulevaisuuden voimalinjoja. Ne olivat nelivetoisia.

Kohti tulevaisuutta

Ensimmäinen nelivedon prototyyppi valmistui Subaru 1000 -farmarimallin pohjalta jo vuonna 1969. Tässä vaiheessa nelivetoisuus ei ollut mitenkään uusi asia, mutta henkilöautoissa se oli vielä suhteellisen tuntematon ominaisuus. 1960-luvun lopussa brittiläinen autovalmistaja Jensen oli kehittänyt menestyneen ja erittäin kalliin Gran Turismo -mallin, joka toimi nelivedolla. Muuten nelivetoisuus oli rajoittunut erityisesti maastoajoneuvoihin, joihin myös Tohoku Electric Power Companyn oli siihen asti ollut pakko turvautua.

Tästä kaikki alkoi jo vuonna 1969. Pohjois-Japanissa sijannut voimalaitos halusi käyttöönsä mukavan henkilöauo, jolla pääsisi perille kelistä riippumatta. Tulos oli nelivetoinen erikoisajoneuvo, joka perustui Subaru FF-1/1300 -malliin.

Maastoautot eivät kuitenkaan olleet erityisen mukavia. Niiden ajo-ominaisuuksissa oli toivomisen varaa, minkä lisäksi korit eivät olleet tiiviitä, joten työntekijät palelivat matkalla kohteeseen. Tohokussa toivottiin, että kehitettäisiin nykyaikainen henkilöauto – näppärä farmari, joka olisi turvallinen tavallisilla teillä mutta kuljettaisi luotettavasti perille kelistä ja ajoalustasta riippumatta. Tämä toive esitettiin Subarulle.

Yhteensä valmistettiin kahdeksan nelivetoista farmariautoa, jotka pohjautuivat Subaru 1300 -malliin. Ne olivat pohjimmiltaan etuvetoisia kytkettävällä takavedolla, ja niiden maavara oli hieman tavallista Subaru 1300 -mallia korkeampi. Autot olivat toimitusvalmiita vuonna 1971 ja toimivat prototyyppeinä tuleville malleille.

Aivan uudenlainen henkilöauto

Vuonna 1971 esiteltiin myös Subaru 1300:n seuraaja, uusi Leone-malli. Esittelyversio oli kaksiovinen, etuvetoinen coupémalli, jossa oli 1 400 cm³:n bokserimoottori. Keväällä 1972 valikoimaan lisättiin sekä sedan- että farmarimallit. Samaan aikaan Tohokun nelivetoisten prototyyppien käyttötestit olivat osoittaneet, että nelivedosta oli todellista hyötyä vaikeissa keli- ja ajo-olosuhteissa. Tämän johdosta syyskuussa 1972 lanseerattiin Leone 1400, joka sai nimensä kylkeen maininnan ”4WD”.

Nelivetoisesta mallista tuli suosittu auto maaseudulla asuvien sekä aktiivista ja luonnonläheistä elämää viettävien keskuudessa. Valtaosan 1970-luvusta Subaru oli autovalmistajista ainoa, joka kehitti nelivetoisia henkilöautoja. Tämän ansiosta yhtiö menestyi vientimarkkinoilla erityisesti Euroopassa, Australiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Jatkuvaa kehitystä

Subaru tuli nopeasti tunnetuksi nelivetoisista henkilöautoistaan. Todelliset kilpailijat astuivat näyttämölle vasta 1970-luvun loppupuolella.

Subaru kuitenkin jatkoi nelivetoisen voimalinjansa kehittämistä, minkä ansiosta yhtiö on onnistunut säilyttämään 50 vuotta sitten saavuttamansa etumatkan.

Pian kävi ilmi, että nelivetoisuus ei varmistanut pelkästään hyvää suorituskykyä: vuosikymmenien kehitystyön ansiosta Subaru on osoittanut, että oikeanlaisen rakenteen mahdollistamat ajo-ominaisuudet parantavat liikenneturvallisuutta myös liukkaalla ja kovalla alustalla. Tämä näkyy etenkin jarrutuksissa ja väistöissä, mutta myös siten, että käyttövoiman jatkuva ja tarkka jakautuminen kaikille pyörille parantaa ajon ennakoitavuutta ja luotettavuutta.

Loppu on historiaa. Pian nelivetoisuus kaikkine etuineen alettiin yhdistää nimenomaan Subarun autoihin, ja vuodesta 1972 lähtien Subaru onkin valmistanut yli 20 miljoonaa nelivetoa – enemmän kuin yksikään toinen autovalmistaja.

Lähde: Subaru
Kuvat: Subaru


Muuta luettavaa muualta:

OnePlus Nord CE 5G -älypuhelin

OnePlus Nord CE 5G on tyylikäs, ohut ja erittäin kevyt älypuhelin työhön ja vapaalle. Puhelimen hienostunut mattapinta hylkii sormenjälkiä. Laadukkailla kameroilla taltioit yksityiskohtaisia ja tarkkoja kuvia myös hämärässä. Massiivinen 4500 mAh:n akku ei hyydy kesken työpäivän, ja Warp Charge 30T Plus mahdollistaa puhelimen lataamisen 0:sta 70 %:iin vain 30 minuutissa.

Mainio 90Hz:n virkistystaajuus tarjoaa 50 % enemmän visuaalista tietoa joka sekunti. Olipa kyseessä selaus, pyyhkäisy tai suoratoisto, kaikki toimii sulavasti ja sujuvasti. Qualcomm® Snapdragon™ 750G 5G -mobiilialusta hyödyntää sisäänrakennettua tekoälyä korkean tason prosessointiin, uskomattomaan grafiikkaan sekä 5G-pilvipelaamiseen.

Tekniikka kehittyy

Millaisella autolla ajat? Onko se aasialainen vai eurooppalainen auto, onko se sähköauto, hybridi vai vielä perinteinen polttomoottori, vai onko sinulla kaasuauto? Tai jos ajatellaan omaa arkea tekniikan kautta, niin tuskin sinäkään kuuntelet enää kotona musiikkia äänilevyiltä, se taitaa olla aika musadiggarin hommia, ja nykyään erilaiset pilvipalvelut ja älypuhelin ovat siinäkin nousseet voittajiksi. Yleisestikin monet nykyajan teknisistä kehitysaskeleista tapahtuu mobiilimaailmassa, jolla ohjataan jo nyt kotiemme lämpöjä ja ovien toimimista. Autoista puheenollen, oletko koskaan miettinyt millä autoilla isot starat ajavat?

Samalla kun tekniikka kehittyy, täytyy meidän myös kiinnittää eri lailla ja uudella tavalla huomiota, miten käytämme sitä tekniikkaa. Oletko esimerkiksi tutustunut VPN-tekniikkaan, ja mistä siinä on kyse?

Tekniikan kehittyminen on muokannut myös tapaamme suhtautua kirjoihin ja lukemiseen, meille on tullut äänikirjat, ja valitettavasti itse lukeminen on entistä vähäisempää, mutta onneksi esimerkiksi kirjahyllyssa.fi sivusto tuo meille uutisina uusia Suomen markkinoilla olevia teoksia.

Pankkiasiat, lukeminen/kuunteleminen ja todella moni muukin arkemme asia hoituu älypuhelimme kautta, mutta kuinka hyvin me ymmärrämme sen uuden puhelimen?