Varmista, että autosi on valmiina talvea varten

Suomen talvi on autoilijoille haastava, sillä ennen talven tuloa on vaihdettava sekä auton renkaat ja tehtävä yleiskatsaus ajoneuvon kunnosta. Liukkailla keleillä ja lumipyryssä ajaessa ei enää ole aikaa kiinnittää huomiota auton kuntoon, sillä on todennäköisesti kiire ajaa töihin. On siis hyvä olla valmiina talvea varten jo ajoissa. Nämä asiat autosta on hyvä tarkistaa ennen talven tuloa. 

Tarkista talvirenkaiden kunto

Tärkein asia, joka kannattaa tarkistaa jo ennen talven tuloa, on talvirenkaiden kunto. Renkaat nimittäin kuluvat pakkasilla ja sorateillä nopeasti. Jos auton renkaat näyttävät kuluneilta, kannattaa suosiolla ostaa uudet renkaat. Jos renkaiden kunnon arvioiminen itse on haastavaa, kysy ystävä apuun tai lähde autokorjaamoon. Siellä sinulle osataan antaa ammattimaista apua. 

Vaikka osa ajaa nastarenkailla kesälläkin, niin on parempi vaihtaa kesäksi toiset renkaat. Liian aikaisin renkaita ei ole syytä vaihtaa, mutta erityisesti nastarenkaita ei ole suunniteltu kuivalla asfaltilla ajamiseen. Kitkarenkaat, jotka pitävät renkaissa olevien lamellien ansiosta, sopivat paremmin myös kesäkeleille. Jäisellä kelillä nastarenkaat kuitenkin voittavat kitkarenkaat. 

Varmista, että lasinpesuneste kestää pakkasta

Lasinpesunesteitä on erilaisia, eivätkä ne kaikki sovellu Suomen pakkasiin. Varmista siis, että kesällä käyttämäsi lasinpesuneste kestää varmasti pakkasta. Kun sateet ja lumipyry koettelevat autoasi, olisi ikävää, jos auton lasinpesuneste olisikin jäässä. Tuulilasin kautta näemme kaiken liikenteessä tapahtuvan ja moni tärkeä asia voi jäädä väliin, jos tuulilasi on lumen tai kuran peitossa. 

Puhdista ilmanottoaukot roskista

Talvellakin on tärkeää, että auton ilmanvaihto on kunnossa, joten autoilijan hyvä varmistaa, ettei ilmanottoaukkojen edessä ole roskia. On tyypillistä, että esimerkiksi lehdet kerääntyvät auton etupellin ja ikkunan väliin. Roskien puhdistaminen on helpompaa ennen kuin pakkaset jäädyttävät ne kiinni auton ikkunaan. 

Vaihda auton akku ajoissa

Kun olet selvillä siitä, miten auton renkaiden vaihto tapahtuu, voi olla hyvä tarkistaa, miltä auton akku näyttää. Voi siis olla hyvä idea käydä jopa virallisessa akkutestissä, jossa tarkistetaan akun kunto. On parempi vaihtaa akku ajoissa kuin liian myöhään. Hyvällä kelillä akun vaihtaminen luonnistuu jokaiselta paremmin. 

Toimivatko auton valot tarpeeksi hyvin?

Ennen talven tulon myös aika tarkistaa auton valojen kunto. Talven pimeillä keleillä ei ole varaa ajaa ilman toimivia valoja. Se on paitsi laitonta, mutta myös vaarallista sekä autoilijoille että muille liikenteessä oleville. Valojen kuntoa voi arvioida niiden iän ja kirkkauden mukaan. Jos samoilla valoilla on tullut ajettua jo useampi vuosi, voi olla hyvä idea käydä vaihtamassa valot uusiin korjaajalla. 

Kiinnitä huomiota myös muiden kuin ajovalojen kuntoon. Vilkku- ja seisontavalot ovat erittäin tärkeitä, sillä niillä viestitään muille autoille, mitä ollaan tekemässä. Valot saattavat pettää ihan yhtäkkiä, mutta sitä ei kannata pelästyä. Tällöin on lähdettävä mahdollisimman nopeasti autokorjaamoon. 

Vaihda auton avaimen paristo ajoissa 

Suurin osa nykyaikaisista autoista toimii kauko-ohjattavalla avaimella, jonka paristo pitää vaihtaa aika-ajoin. Muuten voi käydä niin, että yhtäkkiä ei saakaan autoaan auki. Kun avaimessa on vanha paristo, on todennäköisempää, että se pettää juuri pakkasella. Lämpötilojen jatkuva vaihtelu sisäilman ja pakkasen välillä kuluttaa paristoja nopeammin kuin kesän tasaisemmat lämpötilat. 

Ole perillä autosi kunnosta ennen talven tuloa

Autot on katsastettava vuosittain, mutta autoilijan on itsekin oltava perillä autonsa kunnosta. Tämä on tärkeää erityisesti ennen talven tuloa, sillä Suomen pakkaset laittavat niin autot kuin autoilijat koville. Tämän artikkelin vinkit ovat erilaisia kaupunkiautoja varten ja auttavat toivottavasti jokaista tarkistamaan, missä kunnossa auto on.

Urheilusta ja sen seuraamisesta

Muistatko vielä Tukholman Globenin, se on nykyään Avicii Areena. Tai mitä tapahtui juuri Lahdessa, kun Red Bull juoksutapahtuma valtasi Lahden suurmäen? Nykyään tapahtumia on entistä enemmän ja valikoimat sen kun laajenevat – kiitos pitkälti aikuisten lisääntyvän vapaa-ajan ja nousseen elintason. Vai olisiko sittenkin Golf se sinun valintasi, ja sitä auttamassa ovat sitten erilaiset Golf-videot. Tässä kaikessa kehityksessä ja lisääntyneessä tarjonnassa myös vastuullisuus (sustainability) on noussut aivan uusiin otsikoihin.

Taloudenhallintaan apua ja uusia ajatuksia

Lainamarkkinat ovat myös laajentaneet palveluitaan, ja kuka tahansa meistä aikuisista voi hakea lainaa netistä yhdestä palvelusta ja saada vastauksena useamman lainatarjouksen. Toisaalta myös lukemalla voi oppia lisää historiasta, jonka kautta kuitenkin lähes kaikki nykyajankin tapahtumat ovat selitettävissä. Ja jos sitten siitä talousrahasta jää ylimääräistä, niin ainahan naisena voi sitten shoppailla vaikka uusia vaatteita. Taloudenhallinnan ajatusten mukana tulevat helposti suunnitelmiin myös kierrättäminen ja oma hiilijalanjälki, kysymyksiä, joita pitää silloin tällöin miettiä.  Taloudenasioita ajatellessa ja suunnitellessa voi vastaan tulla paljon termejä joista ei ole aiemmin kuullutkaan, kuten annuiteetti ja tasaerä. Tai voihan tilanne olla sellainenkin, että olet tilanteessa missä tarvitset apua toiselta, tai sinä olet se, joka antaa apuja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta.

Valmistaudu syksyyn ja talveen

Kun kaikki liikuntasuoritteet ovat kalenterissa, ja oma talous tsekattu kuntoon, on aika tarkistaa auto syksyn kelejä varten, onhan renkaat kunnossa? Syksyn tullessa pitää koiranomistajienkin muistaa pari tärkeätä asiaa koiran kanssa ulkoillessa metsässä. Syksyn tullessa aurinkoiset päivät alkavat hetkellisesti ainakin vähentyä ja syksyn sateet tulevat, silloin voi välillä myös oma työmotivaatio laskea, mutta onneksi voi omalla ajattelulla löytää työmotivaation uudelleen. Toisaalta taas yrittäjät voivat syksyllä miettiä uutta ilmettä oman yrityksen ilmeeseen talvikautta ajatellen, sillä on taloudellinen tilanne maailmalla mikä tahansa, elämä ja liiketoiminta jatkuu kuitenkin.