Sähköautot ja 2021

Kukaan ei ole varmasti voinut olla huomaamatta, että Eurooppa todellakin pyrkii pääsemään eroon bensa- ja dieselmoottorilla varustetuista autoista liikenteessä seuraavien vuosikymmenien aikana. Se on selvää, että uusia sähköautoja tulee markkinoille kaikilta valmistajilta, mutta se ei ole niinkään selkeätä, kestävätkö eri maiden sähköverkot näiden miljoonien autojen lataustarpeen, sillä lataukset tulevat tapahtumaan tiettyinä ajankohtina päivässä ja varmasti luovat hirmuisen sähköntarvepiikin useampaan kohtaan vuorokaudesta.

Oletko vedonlyöntiä harrastava?

Olisitko sinä valmis lyömään vetoa 2050-luvun sähköisestä liikenteestä, vai olisiko liikenteessä sittenkin vielä miljoonia polttomoottoriautoja. Vai muuttuuko henkilökohtainen liikenne takaisin rikkaiden puuhaksi ja ”tavalliselle” kansalle jää julkinen liikenne, jota kehitetään tulevien vuosikymmenien aikana voimakkaasti sähköistyvän infrastruktuurin vanavedessä? NetBet vedonlyönti voi olla sivusto, joka hyvinkin voisi ottaa perinteisten urheilulajien ja e-urheilun rinnalle myös tällaisen kysymyksen, varsinkin jos EU- maat laittavat selkeitä vuosilukuja hyvissä ajoin esille.

Vuoden 2021 tulevia sähköautoja

Vaikka vuosi 2020 aiheutti uusille autoille viivästyksiä tehtaiden ollessa kiinni ja alihankkijoiden ollessa suljettuna välillä jopa kuukausia, ovat lähestulkoon kaikki valmistajat tuomassa uusia automalleja markkinoille, koska niitä tulee Suomeen, on sitten monesti vaikeampi kysymys. Tämä nähtiin jo nykyisten hybridien tullessa Suomeen, että kysytyimpien mallien odotusajat kasvoivat useisiin kuukausiin.

Audi e-tron GT 2021

Audilta on tulossa melkoisen näyttävä moottoriteiden ohjus, Audin tuodessa e-tron GT mallin markkinoille tänä vuonna. Audin GT mallin piti tulla markkinoille jo 2020, mutta tuotanto viivästyi ja julkaisu siirtyi vuodelle. Auton hinta vaihtelee eri puolilla Eurooppaa, mutta esimerkiksi Suomessa perusmalli lähtenee vajaalla 90 000 eurolla.

Audin ohella BMW on tuomassa useammankin sähköautomallin tänä vuonna, mutta niin tekee myös romanialainen Dacia.

Myös Mercedes-Benz on tuomassa markkinoille lisää sähköautoja, mutta aivan kuten Audi ja BMW, ovat näiden autojen hintalaput kenties tavalliselle tiellä liikkujalle hieman ylihinnoiteltuja. Autot joiden hinnat lähestyvät 100 000 euron rajaa, ovat loppujen lopuksi kuitenkin harvinaisia Euroopan teillä. Sen sijaan nämä seuraavat autot voivat hyvinkin lyödä itsensä läpi eurooppalaisille autonostajille.

Dacia Spring

Dacian sähköauton kerrotaan omaavan 200 kilometrin toimintasäteen ja Dacian tyyliin sen odotetaan olevan Euroopan halvin sähköauto. Jopa Suomessa sen hinnan odotetaan asettuvan alle 20 000 euron tasolle!

Nissan Arija

Nissanilta tulee lisää EC autoja kun 2022 on tulossa Aiya SUV USA:n markkinoille jo 2021, mutta Eurooppaa auto tullee vasta loppuvuonna tai sitten vasta 2022. Hinnan arvellaan asettuvan 30-35 000 euron tasolle.

Renault Twingo Z.E

Renault Twingo Z.E kaupunkiauto tulee saataville jossain vaiheessa loppu vuodesta hieman eri tahtia eri maissa, ja auton hintalapuksi tullee Suomessakin noin 25 000 euron taso, eli auto on nimenomaan peruskaupunkilaiselle, jonka ei ole tarkoituskaan lähteä pidemmille ajomatkoille, tai kuljettaa isompaa tavaramäärää.

Seat el-Born

Seatin el-Born sähköauto asettuu johonkin näiden halvempien ja kalliimpien premium autojen välimaastoon, sillä auton hinnan on arvioitu menevän kevyesti yli 40 000 euroa, jopa perusmallina. Auto ei todennäköisesti ehdi markkinoille vielä tänä vuonna, saattaa hyvinkin mennä että Pohjoismaissa auto nähdään vasta vuoden 2022 puolella, tai jos hyvin käy, on se saatavilla jo alkusyksystä.

Toyota sähköautot

Onhan näiden edellä mainittujen lisäksi tulossa uutuuksia niin Teslalta, Toyotalta, Huyndailta ja samalla autojen käyttämä akkuteknologia kehittyy ja mahdollistaa entistä pidemmät matkat ja nopeammat lataukset. Kenties kuitenkin tekniikka edistyy niin nopeasti, että sähköautot saadaan ladattua uudella teknologialla, mikä ei asetakaan niin isoja paineita sähköverkkoja kohtaan Euroopassa- vai onko vaihtoehtoja sittenkin ne paljon puhutut sähköiset tiet?