Renault Groupin vuosi 2021 – Tavoitteena tuottavuus ja sähköistyminen

Renault Group vahvisti asemaansa Euroopassa yksityisasiakkaiden joukossa. Muita kasvun kohteita olivat vuonna 2021 sähköisellä voimalinjalla varustetut autot, perheautot ja pakettiautot. Odotukset vuodelle 2022 ovat erittäin positiiviset, sillä konsernin tilauskanta on kaksinkertainen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Renault Group kärsi vuonna 2021 monen muun autonvalmistajan tavoin komponenttipulasta , minkä lisäksi maailmalla edelleen vallitseva pandemia aiheutti tuotantokatkoja. Niiden takia konsernin henkilö- ja pakettiautojen myynti putosi 4,5 prosentilla 2,696 miljoonaan autoon. Toiminta eteni kuitenkin asetettujen päämäärien mukaisesti ollen paljon kannattavampaa kuin aiemmin.

Renault sähköistyy

Renault Groupin pääjohtaja Luca de Meo asetti vuoden 2021 alussa esitellyssä Renaulution-strategiassaan useita päämääriä, joita alettiin vauhdilla toteuttaa. Merkittävin niistä oli malliston sähköistäminen. Vuonna 2021 melkein kolmannes Euroopassa myydyistä Renault-henkilöautoista oli sähköautoja tai hybridejä (vuonna 2020 osuus oli 17 %). Sähköistettyjen Renaultien myynti kasvoi 52 prosentilla.

Euroopassa Renault on kolmanneksi eniten myyty sähköautomerkki ja Zoe oli mallikohtaisissa rekisteröinneissä toisella sijalla. Näin siitäkin huolimatta, että Zoe tuli markkinoille jo vuonna 2012. Renault on kuitenkin jatkuvasti kehittänyt autoa ja sen tekniikkaa. Tänä vuonna Zoe saa rinnalleen täysin uuden Mégane E-Tech Electricin, joka vahvistaa merkittävästi Renaultin asemaa sähköautomarkkinoilla.

Viime vuonna Renault menestyi mainiosti myös hybridimarkkinoilla. Cliossa hybridien osuus oli viidennes ja Capturissa lataushybridien osuus oli neljännes koko mallisarjan myynnistä. Viime vuonna markkinoille tulleen Arkanan myynnistä yli puolet oli hybrideitä.

Uuden strategian toisena tukipilarina oli saada liiketoiminnalle parempi tuotto. Siinä auttoi, että viime vuonna Renaultin myyntiä suunnattiin aiempaa enemmän yksityisasiakkaille. Lisäksi eri mallisarjoissa myynnin painopistettä siirrettiin parempiin varustetasoihin. Viime vuonna melkein puolet uuden Arkanan eurooppalaisista ostajista valitsi parhaan RS Line -varustetason.

Tavoitteeksi asetettiin myös siirtää myynnin painopistettä pikkuautoista perheautoihin, missä onnistuttiin erinomaisesti. Kesäkuussa esiteltyä Arkanaa tilattiin vuodenvaihteeseen mennessä yli 60 000 kappaletta. Sen myötä C-segmentin osuus Renaultin myynnistä kasvoi viime vuonna 22 prosentista 25 prosenttiin. Tuo oli kuitenkin vasta alkua, sillä tänä vuonna markkinoille saadaan Mégane E-Tech Electric sekä Austral-katumaasturi, jotka lisäävät varmasti Renaultin menestystä alemmassa keskiluokassa. Vuonna 2022 on odotettavissa sekä Renault-henkilöautojen kappalemääräisen myynnin että markkinaosuuden kasvu.

Renault-pakettiautojen myynti nousi viime vuonna melkein viidenneksellä. Euroopassa markkinaosuus pakettiautoissa oli 15,7 prosenttia (mukana eivät ole avolavat). Pienissä pakettiautoissa Renault oli markkinajohtaja ja suuremmissa kakkonen. Kasvua toivat uusi Renault Express sekä uuteen sukupolveen siirtynyt Kangoo Van. Kaksikosta Kangoo Van valittiin 2022 Van of The Yeariksi eli Vuoden Pakettiautoksi 2022 Euroopassa.

Suomessa Renault-pakettiautojen rekisteröinnit lisääntyivät markkinoiden kasvua nopeammin. Sen myötä niiden markkinaosuus nousi 8,5 prosenttiin.

Lähde: News Cision