F1 autot 2023 ja kauden kisakalenteri

Valmistajat ovat esitelleet uusia autojaan vuodelle 2023, joka tuo mukanaan merkittäviä muutoksia F1-sarjaan. Autot ovat suurempia, raskaampia ja teho on laskenut, mutta silti ne ovat nopeampia kuin nykyiset autot. F1-sarjan kauden 2023 F1 kisakalenteri sisältää 23 kisaa, joista yksi on uusi ja yksi vanha paluu. Uusi kisa ajetaan Tanskan Aarhusissa, ja vanha paluu on Ranskan Magny-Coursissa, joka on ollut poissa kisakalenterista vuodesta 2008.

Kauden aloittaa Bahrainin GP, joka ajetaan 5. maaliskuuta, ja kausi päättyy Abu Dhabin GP:hen 26. marraskuuta. Monet perinteiset kisat, kuten Monacon GP, Belgian GP ja Italian GP, ovat edelleen mukana kisakalenterissa.

Kisakalenteri 2023:

 1. Bahrainin GP – 5. maaliskuuta
 2. Saudi-Arabian GP – 12. maaliskuuta
 3. Kiinan GP – 26. maaliskuuta
 4. Vietnamin GP – 9. huhtikuuta
 5. Alankomaiden GP – 23. huhtikuuta
 6. Espanjan GP – 7. toukokuuta
 7. Monacon GP – 28. toukokuuta
 8. Kanadan GP – 11. kesäkuuta
 9. Ranskan GP – 25. kesäkuuta
 10. Itävallan GP – 9. heinäkuuta
 11. Britannian GP – 16. heinäkuuta
 12. Unkarin GP – 30. heinäkuuta
 13. Belgian GP – 27. elokuuta
 14. Italian GP – 3. syyskuuta
 15. Venäjän GP – 17. syyskuuta
 16. Singaporen GP – 1. lokakuuta
 17. Japanin GP – 8. lokakuuta
 18. Yhdysvaltain GP – 22. lokakuuta
 19. Meksikon GP – 29. lokakuuta
 20. Brasilian GP – 12. marraskuuta
 21. Aarhusin GP – 19. marraskuuta
 22. Australian GP – 26. marraskuuta
 23. Abu Dhabin GP – 3. joulukuuta

Tallit ja kuskit

Alfa Romeo: Valtteri Bottas, Guanyu Zhou
AlphaTauri: Nyck de Vries, Yuki Tsunoda
Alpine: Pierre Gasly, Esteban Ocon
Aston Martin: Fernando Alonso, Lance Stroll
Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz
Haas: Nico Hülkenberg, Kevin Magnussen
McLaren: Lando Norris, Oscar Piastri
Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell
Red Bull: Sergio Perez, Max Verstappen
Williams: Logan Sargeant, Alex Albon

Alankomaiden GP

Alankomaiden Grand Prix on Formula 1 -sarjan osakilpailu, joka järjestetään Zandvoortin radalla Alankomaissa. Ensimmäinen Alankomaiden GP ajettiin vuonna 1952, ja kilpailu oli osa F1-sarjaa vuoteen 1985 asti. Kilpailu palasi F1-kalenteriin 36 vuoden tauon jälkeen vuonna 2021, kun Max Verstappenin suosion myötä radan uudistaminen ja päivittäminen oli tehty.

Zandvoortin rata on nopea ja haastava, ja se on tunnettu korkeista nopeuksista ja mutkaisista osuuksista. Radalla on pituutta noin 4,3 kilometriä ja siinä on 14 mutkaa. Zandvoortin radalla on myös pitkät suorat, mikä tarjoaa mahdollisuuden ohituksille.

Alankomaiden GP:llä on erittäin intohimoinen fanikunta, sillä siellä on tällä hetkellä F1-sarjan yksi suurimmista tähdittäjistä, Max Verstappen, joka on alankomaalainen.

Singaporen GP

Singaporen GP on Formula 1 -sarjan yksi osakilpailu, joka ajetaan Singaporen kaupunkiradalla. Kilpailu on ollut osa F1-sarjaa vuodesta 2008 lähtien ja se on yksi sarjan suosituimmista ja tunnelmallisimmista kilpailuista. Singaporen GP:n reitti kulkee kaupungin keskustassa, joka tarjoaa ainutlaatuisen haasteen kuljettajille ja tiimeille, sillä radalla on useita hidastavia mutkia ja kapeita kujia. Kilpailun tunnelmaa lisäävät myös kaupungin valot, jotka valaisevat reitin illan pimeydessä.

Abu Dhabin GP

Abu Dhabin Grand Prix on vuosittainen Formula 1 -osakilpailu, joka pidetään Abu Dhabin Yas Marina Circuit -radalla Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Se on kauden viimeinen osakilpailu ja se ajetaan yleensä marraskuun lopussa tai joulukuun alussa. Ensimmäinen Abu Dhabin Grand Prix pidettiin vuonna 2009, ja se on ollut osa F1-kalenteria siitä lähtien. Rata on 5,5 kilometriä pitkä ja siinä on 21 mutkaa. Abu Dhabin GP:stä on tullut yksi F1-kauden kohokohdista, sillä se on usein ratkaissut maailmanmestaruuden voittajan.