Clariosin uudet AGM-akut saavat enemmän irti sähköautoista

EU:n tavoitteena on vähentää ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjä 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoteen 2021 verrattuna. Sen vuoksi ajoneuvovalmistajia kiirehditään kehittämään nollapäästöisiä tai enintään 50 grammaa hiilidioksidia kilometrillä päästäviä automalleja. Nämä vaatimukset vauhdittavat sähköistämistä ja IHS:n ennusteen mukaan lähes kolmasosa uusista rekisteröitävistä ajoneuvoista on täyssähköautoja jo vuonna 2025. Vuonna 2030 hybridi- ja täyssähköautojen osuus uusien autojen markkinoilla on yli puolet. Kun Euroopan autot sähköistetään, VARTA on hyvässä asemassa xEV-tuotesarjansa ansiosta, jota täydennetään nyt uudentyyppisillä akuilla.

Jatkuvaa virtaa ja erinomainen turvallisuustoiminto

Sähköautojen moottorit saavat virtaa litiumionityyppisistä korkeajänniteakuista. Lisäksi autossa on 12 voltin akku, joka tuottaa virtaa sisäiseen sähköjärjestelmään ja mukavuus- ja turvatoiminnoille. Se varmistaa, että sähköauto ei toimi pelkästään ajon aikana vaan myös pysäköitynä, kun korkeajänniteakku on poissa käytöstä. 12 voltin akku huolehtii esimerkiksi siitä, että ajoneuvon voi lukita ja avata, päivittää jopa langattomasti ja että hälytinjärjestelmä on käytössä pysäköinnin aikana. Ajon aikana se varmistaa, että valot, jarrut ja ohjaus toimivat asianmukaisesti jopa siinä tapauksessa, että korkeajännitejärjestelmään tulee yllättävä vika ja ajoneuvo on saatava pysähtymään turvallisesti.

Sen vuoksi sähköautoihin tarvitaan luotettavat ja suorituskykyiset 12 voltin akut, jotka kestävät säännölliset lataus- ja tyhjentymissyklit.

– Vääränlainen akku ei välttämättä täytä ajoneuvon energiantarvetta, mikä voi aiheuttaa nopeasti vahinkoja. Sen vuoksi on tärkeää, että alkuperäinen akku korvataan samat vaatimukset täyttävällä tuotteella, toteaa VARTA-akkuja valmistavalla Clariosilla vanhempana teknisen tuen ja huollon asiantuntijana työskentelevä Manuel Hammermann.

VARTA AGM xEV akut on kehitetty erityisesti sähköautoihin ja ne täyttävät OEM-valmistajien vaatimukset. VARTA-tuotemerkin valmistaja Clarios on maailman johtava akkujen valmistaja ja suurin kaikille tunnetuimmille auto- ja ajoneuvovalmistajille, kuten Mercedes-Benzille, Volkswagen Groupille ja BMW:lle, alkuperäisosia tuottava toimittaja. Kuudessa kymmenestä Euroopassa valmistetusta uudesta ajoneuvosta on Clariosin akku. Vankan muotoilunsa ansiosta VARTA AGM xEV -akku täyttää sähkö- ja hybridiautojen vaatimukset nyt ja tulevaisuudessa.

Monipuolisia ratkaisuja äärimmäisen vaativiin kohteisiin

AGM xEV -akkujen lisäksi Clariosilla on kattava valikoima matalajänniteakkuja, muun muassa litiumioniakkuja, äärimmäisen vaativiin kohteisiin. Ne kestävät suurta, vaihtelevaa kuormitusta ja täyttävät monia käyttötarpeita. Niillä on poikkeuksellisen hyvä varauskyky ja ne kestävät monia lataussyklejä, mikä mahdollistaa akun tehokkaan hyödyntämisen ja pitkän käyttöiän. Matalajänniteratkaisumme mahdollistavat edistyneet käynnistys-/sammutustoiminnot, jotka voivat parantaa polttoainetaloutta jopa 8 prosentilla, ja kevythybridiratkaisut, joiden kulutus on 15 prosenttia pienempi kuin polttomoottoriajoneuvojen.

Täydellinen VARTA xEV -tuotevalikoima kattaa jo 97 prosenttia kaikista xEV-segmenttiin lukeutuvista ajoneuvoista, ja uusia muunnoksia tulee jatkuvasti markkinoiden kehittyessä ja tarpeiden muuttuessa. 12 voltin akkumme toimivat täydellisesti yhdessä korkeajänniteakkujen kanssa, mikä varmistaa optimaalisen suorituskyvyn, luotettavan sähkönjakelun ja erinomaiset turvatoiminnot hybridiautoissa ja yhdistelmäajoneuvoissa, jotka toimivat sekä akun että polttokennojen varassa.

Ammattitason akkuosaamista

Huoltamoissa sähköautojen määrä kasvaa nopeaa vauhtia. Yhtenä syynä tähän on se, että ensimmäisen sukupolven hybridi- ja sähköautojen 12 voltin akut ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Sähköautot vaativat täysin uusia huoltorutiineja, mistä aiheutuu huoltamoille lisähaastetta.

– 12 voltin akuista on tulossa vaihto-osa jopa sähköautoissa, suurin piirtein samaan tapaan kuin aiemmin. Myös ne voidaan vaihtaa itsenäisissä huoltamoissa. 12 voltin akku vaikuttaa ajoneuvon turvallisuuteen. Markkinoiden nopea kasvu ja kehitys muuttavat olosuhteita jatkuvasti, ja huoltamojen on kouluttauduttava, jotta ne pystyvät huoltamaan sähköautoja ja valitsemaan niihin sopivat akut, Hammermann toteaa.

Monet huoltamot eivät vieläkään kykene huoltamaan sähköautoja, mutta ne voivat saada tukea VARTAn asiantuntijoilta:

– Uuden Batteries – Yesterday, Today, Tomorrow -koulutusohjelmamme avulla huoltamot voivat hankkia tarvittavan osaamisen vastatakseen tämän päivän ja tulevaisuuden vaatimuksiin, lupaa Clariosin koulutuksesta ja teknisestä tuesta vastaava johtaja Ulrich Germann.

Me päivitämme koulutusohjelmaa jatkuvasti ajoneuvotekniikan kehittyessä, joten huoltamot voivat aina pitää tietonsa ajan tasalla. Esimerkiksi sähköautoissa akut voidaan sijoittaa vaikeasti havaittavaan paikkaan, jolloin asentajan voi olla todella hankalaa paikallistaa niitä. Kaikki tarvittava tieto akkujen sijainnista on nyt koottu VARTA Partner Portal -palveluun, jossa on myös hyödyllisiä ohjeita akun vaihtamiseen. VARTA Partner Portal kattaa 99,8 prosenttia eurooppalaisesta autokannasta, mukaan lujien lähes kaikki edistynyttä AGM-akkutekniikkaa käyttävät sähkö- ja hybridiajoneuvot.

Lähde: Clarios


Urheilusta ja sen seuraamisesta

Muistatko vielä Tukholman Globenin, se on nykyään Avicii Areena. Tai mitä tapahtui juuri Lahdessa, kun Red Bull juoksutapahtuma valtasi Lahden suurmäen? Nykyään tapahtumia on entistä enemmän ja valikoimat sen kun laajenevat – kiitos pitkälti aikuisten lisääntyvän vapaa-ajan ja nousseen elintason. Vai olisiko sittenkin Golf se sinun valintasi, ja sitä auttamassa ovat sitten erilaiset Golf-videot. Tässä kaikessa kehityksessä ja lisääntyneessä tarjonnassa myös vastuullisuus (sustainability) on noussut aivan uusiin otsikoihin.

VPN eli Virtual Private Network – mikä se on?

VPN (virtualprivatenetwork) on tapa, jolla kaksi tai useampia yrityksen verkkoja voidaan yhdistää julkisen verkon yli muodostaen näennäisesti yksityisen verkon. Nykyisin VPN-määritelmä on laajennettu koskemaan myös yksittäisten etätyöasemien liittämistä yrityksen verkkoon. Saatavilla on maksullisia VPN-palveluita, mutta myös ilmainen VPN on mahdollista saada, joka on ihan hyvä palvelu aloittaa palvelun käyttö.