Caruna: Kohonnut sähkön hinta ei vaikuta sähköautojen suosioon

sähkön hinta

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan, vaikka sähkön riittävyys ja hinta huolestuttavat suomalaisia. Huolimatta sähköautoilun kallistumisesta on sähkö edelleen bensaa ja dieseliä edullisempi vaihtoehto.

Edullista lataussähköä on edelleen tarjolla, vaikka sähkön hinnat ovatkin kallistuneet. Lataussähkön hinta on sidoksissa siihen, missä autoa ladataan: latausnopeus ja sähkön hinta vaihtelevat taloyhtiöissä ja julkisilla latausasemilla. Kerrostaloissa lataushinta riippuu taloyhtiön sähkösopimuksesta ja sovitusta kustannusmallista. Vastaavasti julkisilla latausasemilla sähkön ostot suojataan tyypillisesti pitkälle tulevaisuuteen, jolloin hinnat onnistutaan pitämään paremmin vakaina.

Sähkön hinnan odotetaan nousevan talvella huippuunsa, minkä jälkeen hinta todennäköisesti tasaantuu vaikkei ihan entisiin lukemiin laskisikaan. Myös bensan hinnassa saatetaan nähdä vielä nousupaineita. Sähköauton voidaan edelleen olettaa olevan edullisempi vaihtoehto, varsinkin pitkässä juoksussa”, kommentoi Carunan innovaatiopäällikkö Mika Suomi.

Sähköautoilija voi myös omalla toiminnallaan hillitä sähkön kulutuspiikkejä ja siten myös latauksen kustannuksia. Sähköauton lataus kannattaa ajoittaa yöaikaan ajastimen avulla tai auto kytkeä lataukseen vasta myöhään illalla. Silloin lataus tapahtuu yön aikana, jolloin pörssisähkön hinta on tyypillisesti alimmillaan.

Sähköautojen ja ladattavien hybridien ensirekisteröinnit alueittain 2022, tammi-syyskuu

  1. Espoo 2 563
  2. Hyvinkää 241
  3. Kirkkonummi 241
  4. Raisio 199
  5. Salo 191
  6. Lohja 188
  7. Tuusula 173
  8. Järvenpää 166
  9. Kaarina 162
  10. Vihti 133

Lähde: Traficom / Caruna


Muuta luettavaa muualta

Taloudenhallintaan apua ja uusia ajatuksia

Lainamarkkinat ovat myös laajentaneet palveluitaan, ja kuka tahansa meistä aikuisista voi hakea lainaa netistä yhdestä palvelusta ja saada vastauksena useamman lainatarjouksen. Toisaalta myös lukemalla voi oppia lisää historiasta, jonka kautta kuitenkin lähes kaikki nykyajankin tapahtumat ovat selitettävissä. Ja jos sitten siitä talousrahasta jää ylimääräistä, niin ainahan naisena voi sitten shoppailla vaikka uusia vaatteita. Taloudenhallinnan ajatusten mukana tulevat helposti suunnitelmiin myös kierrättäminen ja oma hiilijalanjälki, kysymyksiä, joita pitää silloin tällöin miettiä. Taloudenasioita ajatellessa ja suunnitellessa voi vastaan tulla paljon termejä joista ei ole aiemmin kuullutkaan, kuten annuiteetti ja tasaerä. Tai voihan tilanne olla sellainenkin, että olet tilanteessa missä tarvitset apua toiselta, tai sinä olet se, joka antaa apuja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta.