Bensan hinta lähellä 3 euroa – näin ajat taloudellisesti

Bensan hinta lähellä 3 euroa – näin ajat taloudellisesti

Jako / Dieselin ja bensan hinnat ovat nousseet tällä viikolla lähelle kolmea euroa. Nyt jos koskaan on hyvä aika tutustua taloudelliseen ajamiseen, jonka avulla säästät sekä luontoa että pienennät autoilun kustannuksia.

Kesäkuun 13. päivä kallein 98E bensan hinta oli 2,849 €, 95E bensan hinta 2,799 € ja dieselin hinta 2,699 € selviää polttoaine.net sivuilta. Asiantuntijat arvioivat useissa medioissa, että polttoaineiden hinnat rikkovat pian 3 euron rajapyykin. Komparaten tekemän bensan hinta -kyselyn mukaan, enemmistö suomalaisista ei usko polttoaineiden hintojen laskevan tänä kesänä.

Kesä on monelle autoilun kulta-aikaa, kun ajetaan mökille, sukulaisten luo ja kesän rientoihin ympäri Suomen. Välimatkat ovat Suomessa pitkiä ja monille yksistään kaupassa käynti vaatii autolla ajoa. Miten polttoainekustannuksia voisi hillitä, nyt kun dieselin ja bensan hinta ovat korkealla? Tutustuimme vinkkeihin, jotka voivat vähentää polttoaineen kulutusta jopa 30 prosenttia. Lisäksi säästät luontoa.

Taloudellinen ajotapa voi vähentää kulutusta jopa yli 30 prosenttia

Taloudellinen ajotyyli voi tuoda säästöä polttoainekuluihin jopa yli 30 prosenttia. Kaupunkiajossa säästö on suurempi kuin maantieajossa. Tässä vinkkejä taloudelliseen ajotyyliin:

  • Laske nopeutta. Mitä kovempaa ajat, sitä suurempi on ilmanvastus ja sitä enemmän kuluu bensaa. Esimerkiksi nopeuden lasku 90:stä 80 km tunnissa laskee polttoaineenkulutusta 6 prosenttia. Nopeuden nostaminen 100 km/h:sta 120 km/h:ssa nostaa polttoaineenkulutusta 1-2 l/100 km, mutta säästää 100 kilometrin matkalla aikaa vain 10 minuuttia.
  • Aja tasaisesti ja ylläpidä tasaista vauhtia. Etenkin kaupunkiajossa tempoileva ajotyyli kuluttaa polttoainetta eniten.
  • Ennakoi. Älä kiirehdi punaisiin valoihin pysähtymään ja kiihdytä sitten matkaan. Tämä lisää myös turvallisuutta liikenteessä.
  • Hyödynnä rullausta. Moderni auto ei kuluta bensaa, kun jalan ottaa pois kaasulta ja antaa auton rullata eteenpäin vaihteen ollessa päällä. Rullaus on hyvä tapa esimerkiksi lähestyttäessä pysähdystä tai jonossa liikkumiseen.
  • Kiihdytä maltilla. Bensaa kuluu, kun kiihdytät liian suuriin mittarilukemiin liian nopeasti tai pitkän aikaa. Kiihdytä vain tarvittavaan matkanopeuteen ripeästi ja jatka matkaa tasaisesti suurella vaihteella.
  • Vältä tyhjäkäyntiä. Tyhjäkäynti kuluttaa polttoainetta jopa litran tunnissa, siksi kannattaa hyödyntää, jos autossa on käytössä start-/stop-ominaisuus.
ekologinen ajo
Hyödynnä auton ekologista ajo-ominaisuutta sekä automaattista start-/stop-ohjelmaa.

Tarkista auto ennen ajoon lähtöä

Auton polttoainekulutukseen vaikuttavat myös ulkoiset tekijät ja auton kunto. Säännöllisesti huollettu auto vie vähemmän, kun taas väärät säädöt voivat pahimmillaan nostaa kulutusta ja lisätä päästöjä. Myös moottori- ja voiteluöljyjen laadussa ei kannata pihistellä.

  • Tarkista renkaan paineet. Alhainen renkaiden paine lisää polttoaineenkulutusta jopa 20 prosenttia. Renkaan paineet kannattaisi tarkistaa säännöllisesti automaatti-ilmaisimesta huolimatta. Esimerkiksi muutokset auton painossa ja kelit vaikuttavat renkaiden paineeseen.
  • Karsi turha paino. Moni suuntaa mökille peräkärryn tai suksiboksin kanssa, mutta taloudellisesti kannattavinta olisi mahduttaa tavarat autoon, sillä sekä suksiboksi että peräkärry lisäävät polttoaineenkulutusta noin litran 100 kilometrillä.

Auton sähkölaitteet kuluttavat polttoainetta

Kaikki auton kuluttama sähkö tuotetaan polttoaineella. Bensa-autossa tämä tarkoittaa, että yhtä kilowattituntia kohden kuluu noin 0,65 litraa polttoainetta. Motivan sivuilla kerrotaan, että suurimpia sähkönkuluttajia autossa ovat lämmitys, kuten takalasin ja peilien lämmittimet, ilmastointi ja kovalla pauhaavat stereot. Yksittäinen sähkölaite lisää polttoaineenkulutusta 0,5-1,0 l/100 km ja kaupunkiajossa sähkölaitteiden polttoaineenkulutus on puolet enemmän kuin maantieajossa.

Vaikka äkkiseltään voisi ajatella, että näin kesällä säästö hoituu sulkemalla ilmastointi ja avaamalla ikkunat sekä hankkimalla perinteinen kartta navigaattorin sijaan, jää säästö kyseenalaiseksi. Ikkunoiden avaaminen lisää ilmanvastusta, joka lisää polttoaineenkulutusta enemmän kuin tasainen ilmastointi. Lisäksi navigaattori saattaa ennemminkin tuoda säästöä, kun turhaa ajoa ei synny.

Jos auton tuottamalle sähkölle lasketaan kilowattituntihinta, käyttäen eilisiä polttoaineen hintoja (98E bensan hinta oli 2,849 € ja 95E bensan hinta 2,799 €) saadaan hinnaksi 98 E bensalla 1,85 €/kWh ja 95E bensalla 1,82 €/kWh. Tämä on noin kahdeksankertainen hinta verkkosähkön hintaan verrattuna. (Sähkön hinta 23 snt/kWh: pörssisähkö viimeiset 6 kk noin 13 snt/kWh + siirto ja vero noin 8 snt /kWh.)

Suunnittele ajoreitti ja hoida useampi asia kerralla

Automatkojen etukäteen suunnittelu ja ketjuttaminen tuo merkittävää säästöä ja voi lyhentää ajomatkaa jopa kolmanneksella. Useimmat meistä liikkuvat autolla kodin ja työpaikan väliä, jonka lisäksi mennään vielä erikseen kauppaan ja harrastuksiin. Mikäli mahdollista päivittäiset matkat kannattaisi yhdistää. Esimerkiksi töistä voi suoraan mennä kauppaan ilman, että välillä käy kotona kääntymässä. Ajoreitti kannattaa myös suunnitella niin, ettei turhaa edestakaista ajoa synny.

navigaattori
Navigaattori on hyvä apu reitin suunnittelussa ja välttämään suuremmat ruuhkat.

Reitti ja ajankohta

Suunnittelemalla ajoreitin ja matkan ajankohdan etukäteen välttää hukka-ajoa ja ruuhkissa istumista. Tämä koskee niin työmatkoja kuin suurimpia pyhiä, kuten juhannus, joulu ja pääsiäinen, jolloin suomalaiset suuntaavat mökille ja mummolaan, ystävien ja sukulaisten luokse. Ruuhkainen reitti lisää polttoaineenkulutusta jopa 1,5-kertaisesti.

Työmatkan ruuhkahuippuja voi yleensä välttää siirtämällä lähtöä 15-45 minuuttia aikaisemmaksi tai myöhemmäksi. Jopa 10 minuutin muutos lähtöaikaan voi olla ratkaiseva työmatkan keston kannalta.

Useampi vaihtoehtoinen reitti on myös hyvä olla tiedossa, sillä kesä on tie- ja maanrakennustöiden sesonkiaikaa. Toisinaan pidempi reitti voi olla nopeampi, jos liikenne vain on sujuvampaa. Kesälomareissuilla kannattaa ottaa seurantaan radion liikennetiedotukset, navigaattorin ruuhkaseuranta sekä liikenneviraston verkkosivuilta löytyvät ruuhkatilanteista kertovat nettisivustot.

Hyödynnä joukkoliikennettä ja liityntäparkkeja

Useimmat käyttävät autoa, koska julkista liikennettä ei ole saatavilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö joukkoliikennettä kannattaisi hyödyntää lainkaan. Nykyään on yhä enemmän liityntäpysäköintiparkkeja, joihin voi jättää auton päiväksi parkkiin ja jatkaa matkaa joukkoliikennevälineellä, kuten junalla, bussilla tai metrolla. Liityntäparkit ovat yleensä autoilijoille ilmaisia ja niistä on säännöllinen ja hyvä yhteys esimerkiksi kaupunkiin ja takaisin.

Joukkoliikenne ja liityntäparkin käyttö voi vähentää yksityisautoilua huomattavasti. Usein ne ovat paras vaihtoehto esimerkiksi työmatkalaisille, jotka suuntaavat töihin kaupunkiin. Joukkoliikenteen käyttö vähentää ruuhkatilanteita ja säästää luontoa, eikä sinun tarvitse murehtia parkkipaikan löytymisestä kaupungissa.

Sää ja tien kunto vaikuttavat kulutukseen

Autoilu on edullisempaa, kun kelit ovat kohdillaan ja tiet hyvässä kunnossa. Vaikkei navigoinnille ole tarvetta, niin kova tuuli vaikuttaa auton kulutukseen riippuen kumpaan suuntaan olet menossa, – myötä vai vastatuuleen. Esimerkiksi 80 km/h vauhdilla 5,5 m/s myötätuuli säästää jopa 1,5 litraa 100 km matkalla. Myös ilman koostumuksella on merkitystä, lämpiminä poutapäivinä ilmanvastus on jopa 15 prosenttia pienempi kuin kovalla pakkasella.

Tienkunto on myös merkittävä tekijä kulutuksen kannalta. Sorainen ja pehmeä tie lisää renkaiden vierintävastusta. Vastus voi huonokuntoisilla teillä olla jopa 30 kertaa suurempi, siksi kannattaa suosia asfaltoituja hyväkuntoisia teitä, jos mahdollista.

Lähteet:

Motiva

Neste

A-Katsastus

Liikenneturva

Draivi Media