Auton akun hyytyminen uhkaa talvipakkasissa ̶ käytä lisälämmitintä oikein ja tarkistuta akun kunto

Kovasta pakkasesta autolle useimmiten aiheutuva ongelma on akun hyytyminen. Akun kunto kannattaa tarkistaa ennen ajomatkalle lähtöä. Kattava vakuutusturva auttaa, jos matkanteko kuitenkin keskeytyy esimerkiksi akkuvikaan.

Talviloman lähestyessä autoilijoiden kannattaa kiinnittää huomiota auton akun kuntoon. Usein akun hyytymisen aiheuttaa auton polttoainekäyttöisen lisälämmittimen väärinkäyttö. Polttoainetoiminen lämmitin kuluttaa akkua ja lisälämmittimiä pidetään usein päällä liian kauan suhteessa tulevaan ajomatkaan. Pakkaskaudella akku ei ehdi latautua kunnolla, jos autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja. 

Pohjolan Vakuutuksen kumppanin Falck Oy:n tietojen mukaan talvikaudella noin 20 prosenttia hinaus- ja tiepalvelutoimeksiannoista on akkuvikojen aiheuttamia.

Talviautoilun monista haasteista akkuvian pystyy ennakoimaan ja ehkäisemään. Puolen tunnin lisälämmittimen käytön jälkeen on hyvä ajaa ainakin puolen tunnin mittainen lenkki, että akku ehtii latautua. Akun voi viedä testaukseen ammattiliikkeeseen ja tarvittaessa vaihtaa uuteen. Akun keskimääräinen käyttöikä on noin 4-6 vuotta, kertoo operatiivinen päällikkö Andrei Bernoulli Falck Oy:sta.
 
Akkuvikoihin liittyvissä ongelmatilanteissa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Omatoimiseen varavirran antamiseen on syytä turvautua vain, mikäli kokee oman taitotasonsa riittäväksi ja auton ohjekirjassa mainitaan omatoimisen lisävirranannon mahdollisuus. Kaapeleiden väärin kytkeminen voi aiheuttaa kalliin, jopa reilun 1 000 euron vahingon autolle.

Jos matka kuitenkin keskeytyy akkuvikaan tai muuhun ongelmaan, kannattaa olla ensin yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön.
 
– Vakuutusyhtiöstä saa nopeasti ohjeita ongelmatilanteisiin ja tarvittaessa järjestetään ajoneuvon hinaus. Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksessa kaskovakuutuksen Autopalveluturvasta voidaan korvata matkan keskeytymisestä aiheutuvia kustannuksia, kuten hinauskuluja sekä mahdollisia keskeytymisestä aiheutuvat ylimääräisiä matka- ja yöpymiskuluja, neuvoo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander.
 
Vinkkejä talvilomamatkalle autolla:

  • Jos sääennuste lupaa hyvin huonoa ajokeliä, siirrä matkaan lähtöä mahdollisuuksien mukaan.
  • Varaa matkaan aikaa ja sopeuta vauhti kelin mukaan.
  • Pidä turvavälit edellä ajavaan autoon.
  • Älä aja väsyneenä.
  • Puhdista auto lumesta ja jäästä kunnolla ennen ajamista.
  • Tarkista rengaspaineet ennen matkaan lähtöä.
  • Huolehdi, että autossasi on mukana tärkeät lisävarusteet: lumilapio, tuulilasin jäänpoistoaine, ensiapupakkaus, huomioliivi ja varoituskolmio pelastavat monelta pulmatilanteelta.
  • Käytä Lapissa ajaessasi Porokello-sovellusta, joka varoittaa teillä liikkuvista poroista.
  • Jos matka jostain syystä kuitenkin keskeytyy, ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi.
  • Varaa matkalle tarpeeksi lämmintä vaatetta, jos apua joutuu odottamaan pitkään tien päällä.

Lähde: News Cision

Muuta luettavaa muualta

Cappuccino – Suosittu kahvin harrastajien keskuudessa

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista, ja sen kulutus kasvaa vuosittain. Se on suosittu juoma aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi, sekä kaikkina muinakin vuorokauden aikoina. Yksi kahvijuoma, joka on erityisen suosittu kahviharrastajien keskuudessa, on cappuccino.

Junat Kartalla-sovelluksella näet junat kartalla realiaikaisesti

Junat Kartalla -sovelluksella käyttäjä voi seurata koko Suomen junaliikennettä. Nimensä mukaisesti sovellus näyttää kullakin hetkellä liikkeellä olevat junat kartalla, jolloin oman junavuoron ajantasaisen sijainnin tarkistaminen on helppoa.

Somemarkkinointi – tavoita asiakkaasi sosiaalisessa mediassa

Somemarkkinointi on tehokas tapa tavoittaa asiakkaat sosiaalisen median kanavissa. Somemarkkinoinnin avulla yritykset voivat lisätä brändin näkyvyyttä, luoda vuorovaikutteista sisältöä ja tavoittaa uusia asiakkaita. Somemarkkinoinnin avulla voidaan myös rakentaa yhteisöllisyyttä ja asiakassuhteita. Somemarkkinointi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet markkinoinnin suunnitteluun ja toteutukseen, mutta menestyminen vaatii kohderyhmän tuntemusta ja jatkuvaa sitoutumista. Kun somemarkkinointi on toteutettu oikein, se voi tuoda merkittäviä tuloksia ja kasvattaa yrityksen myyntiä ja brändin arvoa.