Tupakointi ja autoilu

Olet varmaan liikenteessä liikkuessasi huomannut, että tupakointi on oikeasti vähentynyt liikenteessä. Tähän on varmaan iso vaikutus ollut tupakoinnin haitoista puhuminen ja yleisen asenteen muuttuminen entistä tupakointivastaisemmaksi. Mutta ei se tupakointi ole täysin loppunut, mutta autoillessa se on monessakin mielessä huono asia. Käymme tässä tupakointia autoiluun liittyen parilta eri kantilta läpi.

Toisaalta jos kyse on sinullakin siitä nikotiiniriippuvaisuudesta, eikä niinkään tupakanpoltosta niin silloin kannattaa vaikka Googlata tai lukea asioista kuten Zonnic, nikotiinipussit tai yksinkertaisesti ”miten päästä eroon tupakasta”.

Tupakka ja haju autossa

Tupakoitsija itse ei enää tunnista sitä selkeätä tupakan jälkituoksua, joka tarttuu joka paikkaan. Autossa tupakanhaju voi olla kuukausia vielä senkin jälkeen kun viimeinen tupakka on autossa poltettu, jollei autoa ole kunnolla puhdistettu. Useimmiten autoliikkeet hoitavatkin auton sisältäkin sellaiseen kuntoon, että uusi omistaja ei välttämättä ainakaan hajusta huomaisi, että autossa on poltettu. Tästäkin syystä tupakoitsijan auton jälleenmyynti arvo on laskenyt, sillä autoliike huomioi auton arvossa sille tehtävän puhdistuksen hinnan.

Hajun poisto aloitetaan perusteellisesta imuroinnista. Jos haju ei ole ollut autossa kovin pitkään, imurointi ja sisäpintojen pyyhkiminen saattavat hyvinkin riittää. Seuraava keino on sisustan perusteellinen pesu. Jos kaikkia edellä mainittuja keinoja on kokeiltu, mutta haju ei vieläkään lähde, tarjoaa eri autopesulat ja pesijät otsonointi-käsittelyt.

Tupakka ja värivirheet

Tupakaa poltettaessa ilmaan ja keuhkoihin siirtyy aineita, jotka aiheuttavat omat ongelmansa. Ihmisillä se tarkoittaa keuhkojen pilaamista, mutta autossa se tarkoittaa auton sisäpintojen pinttymistä tupakan savun mukana kulkeutuvista aineista, ja jos olet tupakoitsija et halua tietää tätä listaa, eli tässä listaus, mitä tupakan savu yleensä sisältää:

  • Ammoniakki lisää nikotiinin imeytymistä elimistöön muuttamalla hengitysteiden pH:ta. Tunnetaan yleensä pesuaineen ainesosana.
  • Asetoni Tunnetaan yleensä maalinpoistoaineena eli on liuotin.
  • Arseeni Tunnetaan yleensä tuholaismyrkkynä.
  • Bentseeni  Aromaattinen, herkästi haihtuva neste, joka korkeina pitoisuuksina lisää ihmisen syöpään, yleisimmin leukemiaan, sairastumisen riskiä.  Käytetään yleensä räjähteiden, synteettisen kumin ja kankaan sekä pesuaineiden valmistukseen.
  • Bentsopyreeni  Syöpää aiheuttava aine, jota syntyy epätäydellisessä palamisessa, esimerkiksi avotulella grillatessa (makkarassa mustuneet kohdat), liikenteessä ja metsäpaloissa.
  • Butaani  Sytytysneste, jota käytetään retkikeittimissä ja kaasuhelloissa nestekaasun muodossa.
  • Cadmium Alkuaine, jota on yleensä auton akuissa.
  • DDT Tunnettu hyönteismyrkkynä ja useimmissa maissa kielletty. Tappaa hitaasti, koska se kertyy maksaan ja munuaisiin ja pikkuhiljaa vaikuttaa hormonitoimintaan.
  • Formaldehydi Tunnetaan yleensä ruumiiden säilöntäaineena.
  • Häkä  eli hiilimonoksidi on myrkyllinen kaasu, jota muodostuu yleensä puun palaessa epätäydellisesti.
  • Metanoli Käytetään yleensä rakettien polttoaineissa.
  • Naftaliini Koipalloissa käytetty myrkky, joka myös imeytyy ihon läpi. Pitkäaikainen altistuminen aiheuttaa syöpää ja anemiaa.
  • Nikkeli eri muodoissaan on terveydelle haitallinen aine, joka allergisoi herkästi. Nikkelin käyttöä on rajoitettu erityisesti napeissa ja koruissa. Kaasumainen nikkeli on yhdiste, jonka pienikin annos tappaa. Nikkelipölyn hengittäminen altistaa hengitysteiden syövälle.
  • Titaani Käytetään yleensä lentokoneiden valmistuksessa.
  • Tolueeni Liuotusaineiden aineosa, joka ärsyttää ja syttyy helposti. Käytetään yleensä painomusteissa, liimoissa, tinnereissä ja lakoissa.
  • Vetysyanidi Tunnetaan keskitysleirien tappavana kaasuna (II maailmansota, holokausti).

Tästäkin syystä autoliike karsastaa tupakoitsijan autoja. Jos autossa on tupakoitu pitkään, ei millään putsaustavalla ole enää mahdollista saada autosta puhdasta hajusta ja väristä ilman isoja kustannuksia, ja näissä tapauksissa autoliike usein myy vaihtoauton eteenpäin autojobbarille, joka voikin myydä auton eteenpäin jopa johonkin Afrikan maahan.

Tupakointi ja liikenne

Toinen asia on sitten se, miten itse tupakointi vaikuttaa kuskin huomiokykyyn liikenteessä. Huulien välissä palava tupakka ei ole paras tapa varmistaa oman huomiokyvyn säilyminen, ja kuuma tuhka joka aina välillä vahingossa karisee kuskilta penkille tai vaatteille, ei sekään ole auton sisustalle mitenkään hyvä ystävä. Nykyäänhän Suomessa on sellainen tupakkalaki, ettei aikuinenkaan saa polttaa omassa autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotias matkustaja. Vaikka autossa tupakointi lasten läsnäollessa ei ole rangaistava teko, terveystarkastaja tai jopa lastensuojelun työntekijä voi ottaa asian puheeksi.

Ostaisitko sinä käytetyn auton, jonka edellinen omistaja on pilannut tupakapoltollaan?