Voiko vuokra-autoa ajaa poikkeusluvalla?

Kuluneen vuoden aikana uusia alle 18-vuotiaita kuskeja on tullut teillemme tuhansia kappaleita Traficomin mukaan. Vaikka suuri osa näistä kuskeista ajaakin omaa autoa, saattaa heille herätä yksi kysymys.

Voiko esimerkiksi vieraassa kaupungissa käyttää vuokrattavaa autoa. Vaikka kysymys saattaakin kuulostaa yksinkertaiselta, ei vastaus ole niin helppo.

Jos auton vuokraa esimerkiksi kaveriltaan pystyy autoa ajamaan ilman monimutkaisten kaavakkeiden täyttöä.

Jos taas nuori kuski siirtyy vuokraamaan auton joltakin yhtiöltä, voi se olla huomattavasti vaikeampaa yhtiöiden sääntöjen sekä ehtojen johdosta.

Alaikäisiin käytetään samoja ehtoja kuin kasinoilla

Samaa vastuullisuutta ja ikää olettavat myös autoja vuokraavat yritykset. Vaikka osalla raja onkin 18-vuotta, on isolla osalla niistä myös korkeampia rajoja iän suhteen. Osa yrityksistä vuokraa autojaan esimerkiksi vain yli 25-vuotiaille, tai sellaisille henkilöille joilla ajokortti on ollut voimassa yli 5-vuotta.

Ehdot eivät suinkaan lopu autoja vuokraavien yhtiöiden osalta tähän. Koska auton voi vaikka vahingossa kolaroida tai naarmuttaa, joutuu asiakas jättämään luottokorttinsa tiedot autoa vuokraavalle yhtiölle. Tämä johtuu siitä, että yhtiö voi asettaa kortille katevarauksen ennen auton antamista asiakkaan käyttöön. Näin yhtiö pystyy aina varmistumaan siitä, että mahdolliset vahingot tai auton tankkaamatta jättäminen voidaan veloittaa kortilta myöhemmässä vaiheessa.

Mitä pitää mielessä ennen vuokraamista

Jos olet juuri nyt vuokraamassa itsellesi autoa, kannattaa sinun ennen vuokraamista tarkistaa muutama asia.

Ensimmäisenä asiana sinun kannattaa varmistaa se, että ajokorttisi on voimassa vähintään 3 kuukautta sen jälkeen, kun autosi vuokra vanhentuu. Tämä johtuu siitä, että jotkin yhtiöt saattavat pyytää sinua täyttämään ylimääräisiä kaavakkeita siinä tapauksessa, jos korttisi aika on loppumaisillaan.

Toinen asia johon sinun kannattaa kiinnittää huomiota ennen vuokraamista on se, että autosi on taloudellinen. Edullisen kulutuksen avulla pysyt huomattavasti pienemmässä rahallisessa tappiossa ajelun aikana. Olemme jo aikaisemmin julkaisseen sivustollamme kattavan vertailun eri autoista, jotka soveltuvat juuri kaupunkeihin. Voit lukea kyseisen artikkelin sekä katso tarkemmat tiedot ehdotetuista kaupunkiautoista täältä.

Taloudellisuuden lisäksi sinun kannattaa myös miettiä sitä, että mitä tulet autollasi tekemään. Jos vuokraat esimerkiksi auton muuttoa varten, ei silloin kannata vuokrata pientä autoa. Muista myös miettiä sitä, että joudutko auton vuokran aikana kyyditsemään esimerkiksi kavereitasi. Suurta lössiä on hyvin vaikea saada mahdutettua esimerkiksi pienen Toyotan takapenkille, joka on suhteellisen tiukka jopa nuoremmalle väelle.