Täysin uusi aikakausi – Toyota bZ4X

  • Toyotan ensimmäinen alusta pitäen täyssähköautoksi suunniteltu malli
  • Ensimmäinen malli Toyotan uudelle bZ (beyond Zero) -alabrändille
  • Tilava, mukava, todellinen crossover, joka on saatavilla erittäin kyvykkäällä nelivetojärjestelmällä
  • Korkeajänniteakun luotettavuuden ja kestävyyden takeena liki 25 vuoden kokemus sähköistetyistä voimalinjoista
  • Euroopan ensi-ilta on joulukuun 2021 alussa, jolloin alkaa ennakkomyynti ja mahdollisuus nopeimmille varmistaa auton saapuminen ensimmäisten joukossa vuonna 2022

Tänään Toyota tuo maailmanensi-iltaan bZ-mallisarjan ensimmäisen mallin, bZ4X:n. Design ja teknologia seuraavat konseptin rohkeaa linjaa uskollisesti tuoden markkinoille Toyotan ensimmäisen alusta lähtien täyssähköautoksi suunnitellun mallin. Uutta e-TNGA -suunnittelufilosofiaa hyödyntäen malli on kehitetty Toyotan ja Subarun yhteistyönä. Integroimalla korkeajänniteakku osaksi korirakennetta lattian alla saavutetaan matala painopiste, erinomainen painojakauma ja turvallisuutta, ajomukavuutta ja ajodynamiikkaa edesauttava jäykkä korirakenne.

Toyota bZ4X on tilava, mukava crossover, johon saatavilla oleva nelivetojärjestelmä erottaa sen muista. Mallin puhdaslinjainen, sulava ja samalla voimakas ulkodesign tuo esiin sekä täyssähköauton että crossover-mallin ominaisuuksia. Olennainen osa bZ-mallisarjaa tulee olemaan keulan hammerhead-muotokieli. Pitkä akseliväli saa aikaan erinomaiset ja avarat sisätilat loistavine kuormankuljetuskykyineen.

Varmuus syntyy kokemuksesta. Toyotan liki 25 vuoden kokemus sähköistettyjen voimalinjojen kehittämisestä ja valmistamisesta näkyy myös bZ4X:n korkeajänniteakussa. Jopa 10 vuoden tai 240 000 ajokilometrin jälkeen korkeajänniteakun suorituskyvyn voidaan odottaa olevan 90 % tasolla uuteen verrattuna. Ajokantama täyteen ladatulla akulla on parhaimmillaan yli 450 km (riippuen mallista ja varustetasosta, viralliset lukemat ilmoitetaan lopullisella tyyppihyväksynnällä).

Toyota bZ4X:n ensi-ilta Euroopassa on 2.12.2021. Samaan aikaan käynnistyy ennakkomyynti, jolloin nopeimmilla on mahdollisuus varmistaa uusi autonsa ensimmäisten joukossa. Uutuudet saapuvat Suomeen kesällä 2022.

Toyotan ensimmäinen täyssähköautolle kehitetty alustarakenne

Toyota bZ4X on ensimmäinen malli, joka valmistetaan erityisesti täyssähköautoille kehitetylle e-TNGA -alustarakenteelle. Tämä täysin uusi alustarakenne tuo TNGA-arkkitehtuurista tutun joustavuuden myös täyssähkömalleille mahdollistaen useita erilaisia kokoluokkia sekä vetotapoja. Matala korkeajänniteakku sijoittuu kokonaisuudessaan ajoneuvon lattian alle muodostaen osan korirakennetta.

Matala painopiste, optimaalinen painojakauma ja korin korkea vääntöjäykkyys tuovat myös täyssähkömalleille sen, mikä TNGA on tarkoittanut Toyotan uutuuksille jo vuosia: nautinnollinen ja tarkka ajettavuus, erinomaiset sisätilat ja merkittävän lähtökohdan kaikista tärkeimmälle ominaisuudelle: turvallisuudelle.

Ulkodesign

bZ4X:n muotokieli on kotonaan sekä kaupungissa että maaseudun sydänmailla yhdistäen täyssähköauton ja crossover-mallien upeat ominaisuudet. Puhdas muotokieli alkaa keulasta, jonka hammerhead-muotoilu mataline valoineen ja kulmia korostavine linjoineen tulee näkymään bZ-mallisarjassa. Sivusta sulava ja korkeudeltaan matala profiili kertoo uuden alustarakenteen tuomasta matalasta painopisteestä. Isot, kulmiin sijoitetut pyöräkotelot suurine vanteineen kertovat auton crossover-luonteesta. Takana muotoilu korostuu jälleen kulmiin ja koko leveyden kattavaan takavalopaneeliin.

Uuden alustarakenteen vaikutus näkyy verrattaessa bZ4X-mallia saman kokoluokan RAV4-crossoveriin. bZ4X on 85 mm matalampi samalla kun akseliväli on 160 mm pidempi. Keula on 50 mm matalampi, mikä auttaa myös hyödyntämään luokkansa kärkeä olevaa kääntösädettä – vain 5,7 m.

Sisädesign

Sisätilojen teema on lainattu länsinaapuristamme. ”Lagom” tarkoittaa ruotsiksi jotain, mikä on juuri kuten sen pitää ollakin. Mukavuus ja tilavuus, jotka ovat kuten olohuoneesta, on saavutettu pehmeillä, kudotuilla pinnoilla ja satiininkiiltoisilla yksityiskohdilla. Avaruutta voidaan lisätä saatavilla olevalla panoraamakatolla.

Matala mittaristo luo tilaa ja parantaa näkyvyyttä ulos autosta. Kuljettajakeskeinen ohjaamo tarkasti sijoitettuine informaatiokeskuksineen on juuri kuljettajan näkökentässä, jolloin tarve siirtää katse kauas tiestä on minimaalinen.

Pitkä akseliväli mahdollistaa luokkansa johtavat jalkatilat kaikille matkustajille. Myös tavaratila on suuri. Kiitos säädettävän tavaratilan pohjan tilaa on jopa yli 450 litraa.

Suorituskyky

Etuvetoinen bZ4X on varustettu erittäin herkästi reagoivalla 150 kW:n sähkömoottorilla. Se tuottaa 204 hevosvoimaa ja 265 Nm:n väännön, jolla 0-100 km/h -kiihdytys sujuu 8,4 sekunnissa. Huippunopeus on rajattu 160 km/h. Nelivetomallin suurin teho on 217,5 hevosvoimaa ja huippuvääntö 336 Nm. Se suorittaa kiihdytyksen 0-100 km/h 7,7 sekunnissa. Kaikki suorituskykyarvot vahvistetaan lopullisella tyyppihyväksynnällä.

Järjestelmä mahdollistaa täyssähköautoille tyypillisen ajotyylin vain yhtä poljinta käyttäen.

Ajokantama ja korkeajänniteakku

Ajokantama on eräs täyssähköautojen tärkeimmistä ominaisuuksista, ja Toyota onkin tuonut siihen oman, pitkän kokemuksensa korkeajänniteakuista. Se kokemus ei tuo pelkästään ajokantamaa, vaan myöskin mielenrauhaa akun kestosta vuosien kuluessa. Korkeajänniteakun suorituskyvyn odotetaan pysyvän 90 % tasolla aina 10 vuoteen tai 240 000 kilometriin asti. Litium-ioni-akuston kapasiteetti on 71,4 kWh, jonka tarjoama ajokantama on mallista riippuen jopa yli 450 km (vahvistetaan lopullisella tyyppihyväksynnällä).

Kiitos energiatehokkaan, ilmalämpöpumpun sisältävän lämmitysjärjestelmän on auton suorituskyky turvattu myös alhaisissa lämpötiloissa. Auto kykenee ottamaan vastaan 150 kW:n DC-lataustehon, jolloin 80 % varaustaso voidaan saavuttaa noin puolessa tunnissa. bZ4X on ensimmäinen Toyotan malli, jossa käytetään nestejäähdytteistä korkeajänniteakkua.

Nelivetojärjestelmä

Toyota on kehittänyt luokkansa johtavaa nelivetojärjestelmää yhteistyössä Subarun kanssa, ja se alleviivaa kummankin yhtiön pitkää kokemusta nelivetoisista autoista.

Nelivetoisissa malleissa on erilliset, 80 kW:n tehoiset sähkömoottorit etu- ja taka-akseleilla ja kehittynyt nelivedon ohjaus mahdollistaa erilaiset ajo-ohjelmat erilaisille ajoalustoille.

Steer-by-wire -ohjaus

Toyota bZ4X on ensimmäinen Toyotan tuotantomalli, johon on saatavilla steer-by-wire -ohjaus. Järjestelmä tulee saataville Euroopassa myöhemmässä vaiheessa. Järjestelmä poistaa mekaanisen yhteyden ohjauspyörän ja etupyörien väliltä. Elektronisesti ohjattu järjestelmä ohjaa etupyöriä tarkasti kuljettajan aikeiden mukaisesti tarjoten samalla enemmän jalkatilaa ja helpomman kulun autoon ja sieltä pois. Perinteinen ohjauspyörä on korvattu One Motion Grip -ohjaimella, joka vähentää tarvittavien ohjausliikkeiden määrää huomattavasti. Laidasta laitaan -liike vaatii vain 150 asteen käännöksen ohjaimesta.

Mekaanisen yhteyden poistuessa poistuvat myös ei-toivotut värinät ohjaimesta, mutta kaikki tarpeellinen tieto tien pinnasta voidaan silti välittää kuljettajalle. Ohjauksen toimintaa voidaan myöskin säätää vapaammin eri ajo-ohjelmien mukaisesti.

Uuden sukupolven Toyota Safety Sense

Uusi bZ4X on aina varustettu uusimmalla, kolmannen sukupolven Toyota Safety Sense -turvallisuusjärjestelmällä, jonka uudet ja aiempia vieläkin paremmat toiminnot tuottavat lisäturvaa pystyen huomioimaan aiempaa laajemman joukon mahdollisia riskejä liikenteessä. Toimiessaan yhteistyössä kuljettajan kanssa se tähtää suoranaiseen ideaalitilanteeseen: ei turhia kuolemia tai vammautumisia liikenneonnettomuuksissa.

Järjestelmän tutkan ja kameran toimintasädettä kasvattamalla kaikkien toimintojen suorituskykyä on lisätty. Uusia toimintoja ovat mm. vastaantulevan ja eteen ilmestyvän liikenteen huomioiva Pre-Collision -järjestelmä, matalien nopeuksien kiihdytysvahti sekä hätäjarrutusavustus.

Esittelyssä Toyota Beyond Zero

Uusi Toyota bZ4X on ensimmäinen malli Toyotan uudessa bZ-alabrändissä. Nimi tarkoittaa “beyond Zero”, “nollapäästöjäkin pidemmälle” – kuten Toyota on ilmoittanut tavoitteekseen jo vuonna 1997 aloittaessaan automaailman ensimmäisenä sähköistettyjen voimalinjojen esiinmarssin ensimmäisen sukupolven Prius-mallin esittelyn myötä.

bZ4X-mallin esittely vahvistaa Toyotan monikanavaista tapaa kohdata erilaisten asiakkaiden liikkuvuuteen kohdistuvia odotuksia. Se tapa tuo tarjolle asiakkaillemme täyden sähköistettyjen voimalinjojen malliston sisältäen niin itselataavia hybrideitä, ladattavia hybrideitä, täyssähköautoja sekä polttokennoauton. Toyota tähtää CO2 -päästöjen vähentämiseen tuotteilla, joita on helppo käyttää ja jotka ovat mahdollisimman monien saavutettavissa eikä vain harvojen etuoikeuksia. Nämä teknologiat yhdessä takaavat matkan kohti hiilineutraalia tavoitetta.

Nollapäästöt ovat vain osa Toyotan tavoitteista, aivan kuten “beyond”, “pidemmälle” brändin nimessä kertoo. Toyota on sitoutunut tuottamaan aina parempaa liikkuvuutta kaikille, ja se tarkoittaa sekä tuotteita että palveluita, jotka edesauttavat sekä ajonautinnon, turvallisuuden ja parempien yhteiskuntien rakentumista ympäri maailmaa.

Toyota bZ4X on ihmiskeskeinen auto, joka on suunniteltu tekemään täyssähköautojen maailmaan siirtymisen helpoksi ilman kompromisseja tai epämukavuuksia. Samalla se maksimoi asiakaskokemuksen laadun niin designin, suorituskyvyn tai omistajuuden suhteen tavalla, joka on täyssähköautolle ominaista. Tässäkin mennään siis pidemmälle – pidemmälle kuin asiakas odottaa.

Katso esittelyvideo alapuolelta:

https://youtu.be/d9qp2eoOWCk

Lähde: News Cision


Muuta luettavaa muualta älypuhelimista

Älypuhelimen valinta lapselle

Älypuhelin lapselle valinnassa korostuu turvallisuus ja kasvatukselliset näkökulmat. Lasten älypuhelimet ovat yleensä varustettu erilaisilla rajoitus ominaisuuksilla, jotka auttavat vanhempia valvomaan lastensa puhelimen käyttöä. Monissa malleissa on mahdollisuus asettaa aikarajoituksia, estää tiettyjen sovellusten käyttöä tai seurata lapsen sijaintia.

Paras älypuhelin vanhukselle

Älypuhelin vanhukselle älypuhelin valinnassa keskeistä on helppokäyttöisyys ja selkeä käyttöliittymä. Monille vanhuksille teknologian käyttö voi olla haastavaa, joten älypuhelimen tulisi tarjota mahdollisimman yksinkertainen ja intuitiivinen käyttökokemus. On olemassa erityisiä senioripuhelimia, jotka on suunniteltu vanhempien käyttäjien tarpeisiin. Ne tarjoavat suuria näppäimiä, selkeitä symboleita ja ääniohjaus mahdollisuuden helpottamaan käyttöä.

Kuinka valita paras älypuhelin?

Jos etsit huippuluokan suorituskykyä, uusimpia teknologisia ominaisuuksia ja parasta käyttökokemusta, paras älypuhelin saattaa olla sinulle sopiva vaihtoehto. Parhaan älypuhelimen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten suorituskyky, kameraominaisuudet, näytön laatu ja muotoilu.

Hyvä edullinen älypuhelin

Usein älypuhelimen valintaa ohjaa budjetti. Edullinen älypuhelin voi olla erinomainen vaihtoehto, kun halutaan säästää rahaa mutta samalla nauttia perustoiminnoista. Markkinoilla on lukuisia hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja, jotka tarjoavat monipuolisia ominaisuuksia ilman suurta hintalappua.