Suomi ja suomalaiset ovat rallikansaa

Siinä missä maailmalla ajetaan ”isosti” formuloissa Valtteri Bottaksen tapaan ja WRC-rallia mm. tuoreen maailmanmestarin Kalle Rovanperän parissa, niin suomalainen rallikalenteri on täynnä pienempiä kilpailuja.

Rallikansa

Suomi tunnetaan vahvasti rallikansana, ja ralliautoilu onkin suosittu harrastus ja urheilulaji Suomessa. Ralli on ollut suosittua jo vuosikymmenien ajan, ja monet suomalaiset ovat menestyneet kansainvälisissä rallikilpailuissa.

Suomalaiset ovat erityisen intohimoisia rallin seuraajia, ja rallin MM-sarjan osakilpailu, Jyväskylän suurajot, on yksi Suomen suurimmista urheilutapahtumista. Jyväskylän suurajot on pidetty joka vuosi vuodesta 1951 lähtien, ja se kerää tuhansia katsojia ympäri maailman.

Suomalaisilla on myös vahva perinne rakentaa ja korjata omia ralliautoja. Monet harrastajat rakentavat ja muokkaavat omia autojaan saadakseen kilpa-auton suorituskyvyn ja ajodynamiikan mahdollisimman optimaaliseksi. Suomalaiset autonrakentajat ovatkin tunnettuja taidoistaan ja osaamisestaan, ja monet suomalaiset rallikuljettajat ovatkin menestyneet kansainvälisissä kilpailuissa nimenomaan suomalaisten rakentamilla ja valmistelemilla autoilla.

Rallin suosion taustalla on useita tekijöitä, kuten Suomen geologiset olosuhteet, jotka mahdollistavat nopeat ja tekniset ajot. Suomi on myös ollut menestyksekäs rallimaana, ja suomalaiset kuljettajat, kuten Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Marcus Grönholm, ovat voittaneet useita rallin maailmanmestaruuksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Suomi on vahvasti tunnettu rallikansana, ja ralliautoilu on suosittu harrastus ja urheilulaji Suomessa. Ralli on ollut suosittua jo vuosikymmenien ajan, ja monet suomalaiset ovat menestyneet kansainvälisissä kilpailuissa. Suomessa on myös vahva perinne rakentaa ja korjata omia ralliautoja. Rallin suosio perustuu osaltaan Suomen maantieteellisiin olosuhteisiin, menestyksekkääseen ralliperinteeseen sekä suomalaisten intohimoon ralliautoilua kohtaan.

Suomalainen jokkis

Jokkis eli ”jokamiehen kisa” on suosittu moottoriurheilulaji Suomessa, joka tunnetaan erityisesti maaseudulla ja pienemmillä paikkakunnilla. Jokkiksen juuret juontavat 1950-luvulle, jolloin Suomessa järjestettiin ensimmäiset jokkiskisat sorateillä.

Jokkis on kustannustehokas moottoriurheilulaji, jossa kuljettajat kilpailevat toisiaan vastaan vanhoilla, käytetyillä henkilöautoilla. Autot ovat yleensä vähintään 10 vuotta vanhoja, ja niiden moottoreita ja muita osia saa vaihtaa ja muokata rajatusti. Jokkiskilpailut ajetaan sorateillä, ja radan pituus on yleensä noin 500-800 metriä.

Jokkiskilpailuissa ajetaan aika-ajoja ja lähtöjä, ja jokaisen lähdön jälkeen huonoimmin sijoittunut kuljettaja putoaa kilpailusta pois. Viimeisessä lähdössä jäljellä olevat kuljettajat taistelevat voitosta, ja kilpailun voittaja on se, joka saavuttaa parhaan yhteisajan kaikista lähdöistä.

Jokkis on suosittu laji, joka houkuttelee niin nuoria kuin vanhojakin harrastajia. Lajin suosio perustuu sen edullisuuteen, joka mahdollistaa harrastamisen myös pienellä budjetilla. Lisäksi jokkis on helppo aloittaa ja siinä pääsee kilpailemaan omalla autolla ja omalla taitotasolla.

Suomessa jokkiskilpailuja järjestetään ympäri vuoden eri puolilla maata, ja lajin suosio on jatkuvassa kasvussa. Jokkis onkin tärkeä osa Suomen moottoriurheilukulttuuria ja se tarjoaa harrastajille mahdollisuuden kilpailla ja nauttia moottoriurheilusta edullisesti ja harrastajaystävällisesti.