Renault MÉGANE eVISION – Sähköauton tulevaisuus

Renault aloittaa uuden kappaleen yhtiön historiaan Mégane eVisionilla. Kyseessä ei ole tulevaisuuden tutkielma, vaan Mégane eVision paljastaa paljon ensi vuonna esiteltävästä uudesta sähköautosta. Samalla se saa kunnian esitellä täysin uuden sähköautoihin suunnitellun CMF-EV -perusrakenteen.

Aiemmin tänä vuonna Renault esitteli vallankumouksellisen konseptiauton. MORPHOZ oli moneksi muuttuva autonomisesti liikkuva sähköauto, joka kertoi yksilöllisen liikkumisen uusista muodoista. Nyt on vuorossa MÉGANE eVISION, joka tuo konseptiauton lähemmäs todellisuutta niin muotoilun kuin tekniikan osalta.

Mégane eVisionilla on valtava merkitys Renaultin tulevaisuudessa, sillä se luo uudelleen tärkeän autoluokan markkinoilla. Auto edustaa perheautoluokan huomispäivää yhdistäen mainiot tilat järkeviin ulkomittoihin kunnioittaen samalla kaikkia Renaultin tärkeitä arvoja. Mégane eVision jatkaa myös kunnioittavalla tavalla Méganen neljännesvuosisadan historiaa päivittäen mallin nykypäivään.

Uuden Allianssissa kehitetyn CMF-EV -perusrakenteen avulla me rikoimme Mégane eVisionin kanssa auton koon, käytön, muotoilun ja energiatehokkuuden säännöt. Me käytimme kaikin tavoin hyväksi pelkästään sähköautoon suunnitellun perusrakenteen suomat mahdollisuudet luoda uudelleen klassinen viistoperä tunteisiin vetoavalla tavalla. Vain 4,21 metriä pitkässä korissa on markkinoiden ohuimman akun ansiosta luokkaa suuremman auton tilat eli Mégane eVision on todellinen tilankäytön mestariteos. Me otimme 25 vuotta vanhan myyntimenestyksemme ja siirsimme sen tulevaisuuteen. Mégane eVision keksii uudelleen Méganen ja Renault keksii uudelleen Renaultin. Tämä on vasta alkua; kokonaan uusi innovaatioita pursuava sähköautojen sukupolvi on tulossa.”

Luca de Meo, Groupe Renaultin pääjohtaja

Euroopan ykkönen sähköautoissa

Kilpailijoihinsa verrattuna Renaultilla on etuna kymmenen vuoden kokemus sähköautojen kehittämisessä, tuotannossa ja markkinoinnissa. Koko Euroopan kattava myynti- ja huolto-organisaatio on jo koulutettu valmiiksi sähköautoja varten.

Renault on myynyt Euroopassa jo 300 000 sähköautoa. Vuodesta 2010 lähtien joka viides mantereellamme rekisteröity sähköauto on ollut Renault. Tämän vuoden ensimmäisten kahdeksan kuukauden jälkeen Euroopan eniten rekisteröity sähköautomalli on Renault Zoe yli 52 000 kappaleella. Mégane eVision -konseptiin perustuva ensi vuonna esiteltävä tuotantomalli tulee markkinoille ainoastaan sähkömoottorisena. Se ei silti ole tarkoitettu vain yhteen tarpeeseen tai käyttöön. Pikemminkin se aloittaa uuden Renault-malliston, johon esitellään useita nuorekkaita ja monikäyttöisiä sähköautoja.

Muunneltava sähköautojen perusrakenne CMF-EV

Täysin uusi Allianssin sisällä kehitetty sähköautoihin suunniteltu perusrakenne pitää sisällään valtavan määrän uusia oivalluksia, joiden ansiosta se on todella edistyksellinen. Perusrakenteen CMF-EV -nimi tulee sanoista Common Module Family – Electric Vehicle.

Uuden perusrakenteen ansiosta auton akseliväliä voidaan muuttaa, minkä lisäksi ajoakun sijoitusta ja muotoa pystyy vaihtelemaan hyvin monipuolisesti ja siten se sopii niin matalaan urheiluautoon kuin kookkaaseen katumaasturiin.

Perusrakenteessa on otettu huomioon, että aiempaa pienemmän sähkömoottorin ansiosta eteen ei tarvitse varata paljoa tilaa. Näin matkustajille saadaan mukavammat oltavat suuressa matkustamossa. Sen kokoon auttaa pyörien vienti aivan auton kulmiin ja enimmillään 2,77 metrin akseliväli. Kun autossa ei ole pakoputkistoa, eikä perinteistä vaihteistoa on lattia tehty aivan tasaiseksi, mikä lisää tilan tuntua ja sisätilojen muunneltavuutta.

Uutta perusrakennetta kehitettäessä Allianssin insinöörit ja muotoilijat panostivat paljon sen mataluuteen. Sillä tavoin saadaan pienempi ilmanvastus ja otsapinta-ala, mitä kautta energiankulutus vähenee. Tähän tavoitteeseen päästiin erittäin matalien akkujen avulla.

Perusrakenteen muunneltavuus ja suorituskyky auttavat tulevien Renault-mallien suunnittelussa. Rakenteeseen voidaan sijoittaa toinen sähkömoottori taakse, jolloin autoon saadaan enemmän voimaa ja neliveto.

Renaultit ovat kautta aikojen keränneet kiitosta hyvillä ajo-ominaisuuksillaan ja mukavuudellaan. Uudessa perusrakenteessa on painotettu hauskuutta, sillä alhaalla oleva painopiste parantaa auton ajettavuutta. Siinä auttavat myös pitkä akseliväli, nopea ohjaus sekä taka-akseliston monivarsituenta. Korkeatasoinen matkustusmukavuus saavutetaan innovaatioilla, jotka vähentävät melua ja värinöitä.

Mégane eVisionin voimalinja on yksi tehokkaimmista Renault-mallistossa kaikki energialähteet mukaan lukien. Sähkömoottori kehittää 160 kilowattia (217 hv) ja 300 Nm vääntömomentin. Auto kiihtyy nollasta sataan alle kahdeksassa sekunnissa, mikä omalta osaltaan lisää ajamisen nautintoa. Perusrakenne on suunniteltu niin, että energiankulutus on pientä. Uuden ajoakun energiasisältö on 60 kWh ja toimintamatka on yli 450 kilometriä. Pikalatauksessa voi käyttää jopa 130 kW tehoa, joten Mégane eVisionilla voi ajaa pitkiäkin matkoja, sillä lyhyen kahvitauon aikana akkuun saa ladattua paljon virtaa.
 

Tunteisiin vetoavaa muotoilua

Uusi sähköautoperusrakenne soi muotoilijoille lähes rajattomat mahdollisuudet luoda aivan uudenlainen Renault. Mégane eVisionin linjat ovat täysin sopusoinnussa Renaultin muotokielen kanssa. Niissä yhdistetään pehmeyttä jatkuvuuden ja pelkistettyjen pintojen kanssa. Muotoilu toistaa MORPHOZ-konseptiautossa nähtyä, mutta tyyliä on viety lähemmäksi tuotantomallia. Yksityiskohtien tarkkuus ja tyylikkyys korostavat auton edistyksellistä tekniikkaa.

Mégane eVisionissa on perheautoksi aivan uudet mittasuhteet. Suuret pyörät, melko korkea kori ja jämerä kokonaisuus ovat visuaalisesti katumaasturiin liitettäviä piirteitä. Toisaalta lyhyet ylitykset ja pitkä akseliväli saavat auton näyttämään taajamiin tarkoitetulta kompaktilta viistoperältä. Urheilullisuutta kokonaisuuteen tuovat kattospoileri ja alumiininen diffuusori takapuskurissa.

Auton etuosa on hyvin veistoksellinen ja valoilla on saatu aikaan hieno efekti, kun niillä valaistaan edessä Renault-merkki. Sivulinjassa auton väreillä on suuri merkitys, sillä kullanvärinen katto näyttää kelluvan korkealla satiininharmaalla mattavärillä maalatun korin yläpuolella. Takavalot ovat koko perän leveydellä ja ne ympäröivät kauniisti Renaultin merkin.

Valoissa on paljon uutta tekniikkaa, sillä Mégane eVisionissa on matriisiledivalot. Niillä ei tavoitella vain persoonallisuutta, vaan myös hyvää näkyvyyttä pimeällä ajettaessa. Yksi tulevaisuudesta kertova keksintö on mahdollisuus muuttaa tervehdys- ja sisävalojen sanomaa auton omistuksen aikana useampaan kertaan. Sisälle on saatu uuden perusrakenteen avulla valtavasti tilaa. Edessä istutaan aiempaa väljemmin ja takana on mahtavat jalkatilat. Tilan tuntua tuo osaltaan ohut ja tyylikäs kojelauta. Suunnittelijat ovat luoneet täysin uuden ympäristön, jossa miellyttävä muotoilu ja käytännöllisyys yhdistyvät.

Tekniset tiedot

Pituus: 4,210 mm
Leveys: 1,800 mm
Korkeus: 1,505 mm
Akseliväli: 270 mm
Vannekoko: 20”
Renkaat: Continental 245/40 ZR 20
Paino: 1650 kg
Moottori: 160 kW (217 hv) sähköinen liukurengasmoottori
Voimansiirto: 4×2
Vetotapa: Etuveto
Lataus: AC jopa 22 kW, DC jopa 130 kW
Akusto: 60 kWh – 400V

Lähde: News Cision