Pimeällä kuvaaminen ei ole niin vaikeaa kuin luulisi

Auto on tärkeä väline myös valokuvaajalle, ja autoilijoiden on välillä hyvä lukea vähän erilaisia juttuja…

Vihreänä hehkuvat revontulet, pimeän puiston oranssina hehkuvat puut, katuvalon loiste, kauniina avartuva tähtitaivas. Jokainen meistä on nähnyt upeita pimeällä otettuja kuvia. Pimeässä kuvaaminen on varsin jännittävä aktiviteetti. Kesän yöttömät ja valoisat yöt ovat poissa, ja tilalla ovat mustana pimenevät syksyiset yöt. Pimeä talvikaan ei ole kaukana. Tämä tarkoittaa, että sinulla on paljon erilaisia mahdollisuuksia harjoitella pimeällä kuvaamista. Etenkin talvella pimeällä kuvaaminen on varsin palkitsevaa, sillä voit käyttää lunta tai taivasta valontuojana.

Toisin kuin usein luullaan, pimeällä kuvaamista varten et suinkaan tarvitse edistyneitä ja modernejä välineitä. Sinun olisi kuitenkin oltava tietoinen siitä, että työskentelet pimeässä. Ole siis varovainen ja varmista, että tiedät, missä tavarat sijaitsevat, jotta et kompastuisi mihinkään liikkuessasi – ethän halua esimerkiksi telineen kaatuvan tai kamerasi tipahtavan lattialle kesken kuvaussession.

Suosittelemme, että sinulla on alusta, jolle asetat kamerasi. Alusta vähentää riskiä kuvan heilahtamisesta. Jos kamera heilahtaa, voi kuva olla sumuinen ja rakeinen. Voit myös laittaa kameran lattialle. Ole kuitenkin varovainen, että et potkaise kameraa. Valitse ja mittaa paikka kamerallesi, kun on vielä valoisaa. Pimeällä oikean paikan valitseminen voi olla varsin vaikea tehtävä.

Kameran asetuksista

Jos työskentelet digitaalisellä järjestelmäkameralla, aseta kamerasi asetukset seuraavasti:

  • Käännä kameran automaattiset asetukset pois, ja keskity manuaalisiin asetuksiin.
  • Aloita 30 sekunnin valotuksella.
  • Säädä kameran aukko suurimmaksi mahdolliseksi. Esimerkiksi F2 on varsin hyvä aukon suuruus. Näin kameraasi pääsee mahdollisimman paljon valoa.
  • Aseta ISO mahdollisimman korkealle. Älä huolehdi kuvien heilahtamiselta tai rakeisuudesta, jota suuri ISO-asetus voi saada aikaan.

Etsi värikäs aihe ja tarkenna siihen valoen ollessa päällä. Kokeile esimerkiksi zoomaamista parvekkeen vastapäätä olevaan puuhun, kirkkaan väriseen huonekaluun, tai vaikkapa lasten leluihin. Myös kirjat ovat varsin värikkäitä ja helposti hämärässä tai pimeällä kuvattavia kohteita. Muista, että kamerasi on kykenevä näkemään pimeässäkin. Varsin mielenkiintoista, eikö?

Harjoittele laukaisimen käyttöä pimeässä. Voit tehdä tämän esimerkiksi silmät kiinni. Harjoittele, kunnes laukaisimen käyttö onnistuu helposti. Kun laukaisimen käyttö onnistuu, sammuta valot. Ulkona on aina pieniä valonlähteitä: kuu, tähdet, ikkunasta heijastuva maisema, valkoinen huonekalu, joka hohtaa valoa.

Vaikka pimeällä kuvaaminen ei vaadikaan edistynyttä ja kallista teknologiaa, on kuvausharrastuksen tuomiin taloudellisiin lisäkustannuksiin kiva olla apua. Yksi hyvä vaihtoehto on sijoittaminen bittirahoihin verkossa. Bittirahoihin sijoittaminen on jännittävää puuhaa, sillä sitä voi tehdä aloittelijakin. Sinulla ei tarvitse olla paljoakaan kokemusta bittirahoihin sijoittamisesta ennen sijoittamisen aloittamista. Sijoittaminen on myös jännittävää, koska bittirahojen kurssi vaihtelee radikaalistikin yhden päivän aikana. Tarvitset vain rohkeutta, intoa, ja ripauksen kokeilumieltä. Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riski. Sinun ei koskaan tulisi sijoittaa enempää kuin sinulla on varaa hävitä. Onnea sijoittamiseen!