Ostatko autoa talveksi? Kiinnitä huomiota ainakin kolmeen seikkaan

Kesäauto on monelle tuttu käsite, mutta talviautosta harvemmin puhutaan. Automyyjät kuitenkin huomaavat asiakkaiden ostokäyttäytymisessä muutoksia ilmojen kylmetessä.

Tämän on huomannut myös Kamuxin Espoon Olarin automyyjä Matias Hautala.

”Ostajat kiinnittävät näinä aikoina huomiota enemmän talvivarusteisiin kuten penkinlämmittimiin ja renkaisiin. Ostajia myös mietityttää usein esimerkiksi takavetoisten autojen kohdalla luistoneston ja ajonvakautusjärjestelmien tehokkuus. Nelivetoisten autojen kysyntä lisääntyy talvella ja samaan aikaan avoautot tai sporttiset ja matalat autot eivät ole listan kärjessä. Talvisin auton hankintaan vaikuttaa kokemukseni mukaan enemmän järki- kuin tunnesyyt”, hän analysoi.

Hautala kannustaa asiakkaita ottamaan huomioon kolme seikkaa autonhankinnassa talvisaikaan.

”Talvella autoa ostaessa tulee kiinnittää huomiota auton vetotapaan, renkaisiin ja moottorin lämmitykseen. Talvella nelivetoinen auto on hyvä vaihtoehto ja maavara ei myöskään huononna talviautoa. Hyvät renkaat puolestaan auttavat pysymään tiellä talven liukkailla. Lohkolämmitin tai polttoainekäyttöinen lisälämmitin ovat mukavia varusteita ja vähentävät polttoaineen kulutusta kylmäkäynnistyksessä,” Hautala toteaa.

Lisävarusteiden kirjo talvella laajempi

Hautala näkee talven myös aikana, jolloin autokaupassa lisävarusteet kiinnostavat laajemmin.

”Autoissa yleisesti on saatavilla paljon erityisesti talveksi tarkoitettuja lisävarusteita, kuten polttoainekäyttöinen lisä- tai lohkolämmitin sekä tuulilasin, sivupeilien, penkin ja ohjauspyörän lämmitys. Neliveto on useimmissa autoissa myös lisävaruste. Näistä kannattaa rohkeasti kysyä myyjältä ja oman kokemukseni mukaan asiakkaat osaavat melko hyvin kysyä itselleen tärkeistä varusteista.”

Autokauppojen tekemisessä talvella on muitakin erityispiirteitä, kuten esimerkiksi koeajo liukkaalla talvikelillä.

”Talvikelin koeajoon varustaudutaan talvirenkaiden lisäksi tuuli- ja sivulasien putsaamisella jäästä ja lumesta”, Hautala toteaa.

Hautala kehottaa myös rohkeasti kysymään myyjiltä vinkkejä talviautoiluun yleensä.

”Esimerkiksi huurteinen tuulilasi on monen autoilijan aamuja vaivaava kiusa. Mahdollisen kosteuden poistaminen autosta auttaa siihen, että lasit eivät jäädy sisäpuolelta ja huurre poistuu laseista nopeammin. Hyvin toimiva ilmastointi on siis myös tärkeä talvivaruste, hän vinkkaa.

Lähde: News Cision