Ikoninen vuoden 1929 kilpa-auto Bentley Speed Six syntyy uudestaan

Ikoninen vuoden 1929 kilpa-auto Bentley Speed Six syntyy uudestaan
  • Bentley julkisti Speed Six Continuation Series -malliston menestyneen Blower Continuation Series -sarjan jatkoksi
  • Maailman vanhin koriräätäli Bentley Mulliner rakentaa käsityönä 12 uutta Speed Six -mallia
  • Identtiset versiot Le Mansissa vuosina 1929 ja 1930 voittaneista autoista 
  • 6½ litran kuutoskone, 200 hevosvoimaa, huippunopeus 200 km/h
  • Kaikki 12 autoa on jo varattu, kappalehinta alkaen 1,5 miljoonaa puntaa

Bentley Mulliner herättää ikonisen 1920-luvun Speed Six -kilpa-auton henkiin uudella ja varsin eksklusiivisella 12 auton sarjalla. Näistä jokainen on sekä teknisesti että tyyliltään uskollinen alkuperäisille Bentley-kilpa-autoille, joilla voitettiin Le Mansin 24 tunnin kilpailu vuosina 1929 ja 1930. Uudet autot luodaan kunnioittamaan alkuperäisten mallien saavutuksia; kyseessä on toinen II maailmansotaa edeltävien mallien jatkoprojekti. Sekä Speed Sixin että varhaisemman Bentley Blowerin uudet versiot on toteuttanut Bentley Mulliner.

Speed Six oli aikakautensa menestynein Bentley-kilpa-auto ja sitä pidetään myös yhtenä historian tärkeimmistä Bentley-malleista. Auto oli alkuperäinen todiste Bentleyn suorituskyvystä ja myös Grand Tourer -konseptin varhainen edustaja. Sillä pystyi mukavasti ja ylellisesti tekemään helposti pitkiä matkoja – päämäärä, johon Bentley on siitä lähtien pyrkinyt. 

Uuden 12 auton sarjan on suunnitellut, kehittänyt ja sen myös rakentaa sama Mulliner-asiantuntijoiden tiimi, joka loi aiemmin Blower Continuation Series -malliston. Kyseessä oli ensimmäinen II maailmansotaa edeltävien autojen jatkoprojekti.  4½ litran ’Blower’ Bentley perustui yhtiön omaan vuoden 1929 Team Car #2:een – maailman kuuluisimpaan ja arvokkaimpaan Bentleyyn, joka kilpaili Speed Sixin rinnalla vuonna 1930. 12 auton Bentley Blower -sarja myytiin loppuun heti ja myös kaikki uudet Speed Six -mallit on jo varattu asiakkaille eri puolilla maailmaa.

Speed ​​Six Continuation Series -sarjan julkistettiin kesäkuussa Goodwood Festival of Speed ​​-autotapahtumassa Englannissa.

”Mulliner-tiimi on saavuttanut uskomattoman taitotason kehittämänsä Blower Continuation Series -sarjan myötä, joten kunnianosoitus Speed ​​Sixille on fantastinen seuraava askel. Haluamme vaalia ja kehittää sekä tätä tärkeää osaa perinnöstämme että sitä osaamista, jonka olemme saaneet työskentelemällä klassisten Bentley-mallien kanssa. Speed ​​Six on yksi tärkeimmistä Bentleyistä 103-vuotisen historiamme aikana. Continuation-sarjan 12 autoa ilmentävät samoja arvoja kuin W.O. Bentleyn alkuperäiskappaleet, jotka on valmistettu käsin kiinnittämällä pikkutarkkaa huomiota sekä suunnittelun laatuun että yksityiskohtiin. Onnekkaat omistajat voivat kilpailla autoillaan ympäri maailmaa ja kokea uudelleen alkuperäisten Bentley Boys -kilpa-ajajien saavutukset”, sanoi Bentleyn hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Adrian Hallmark.

Mulliner-tiimin tukena ovat jälleen olleet lukuisat autojen historian asiantuntijat. Autoja varten on valmistettu uusia osia, jotka eivät ole vain fyysisesti identtisiä alkuperäisten kanssa, vaan monet niistä on myös valmistettu samanlaisilla tekniikoilla, joilla alkuperäisosat tehtiin 1920-luvulla. Täydellisyydelle ja aitoudelle omistautuminen on olennainen osa näin moniulotteisen projektin menestystä.

Bentley Speed Six

Tehokkaasta 6½ litran Speed Sixista tuli tuli menestynein kilpa-Bentley, jolla Woolf Barnato, Sir Henry ’Tim’ Birkin ja Glen Kidston voittivat Le Mansin 24 tunnin kisan vuosina 1929 ja 1930.

Speed Six oli parannettu versio vuoden 1926 6½ litran Bentleystä. Kilpa-ajaja Tim Birkinin mielestä paras tapa lisätä tehoa oli ahtaminen, W.O. Bentley taas luotti iskutilavuuden kasvattamiseen, joten 4½-litraisen moottorin seuraajaksi kehitettiin uusi, suurempi moottori. Kuusisylinterisen suoran koneen sylinterin halkaisija oli 100 mm ja iskupituus 140 mm, jolloin iskutilavuudeksi tuli lähes 6,6 litraa. Perusmuodossa, yhdellä Smithsin kaasuttimella, kahdella magneetolla ja 4,4:1 puristussuhteella 6½-litrainen tuotti 147 hevosvoimaa 3500 kierroksen minuuttinopeudella. Bentleyn Cricklewoodin tehtaalla Pohjois-Lontoossa rakennettiin kaikkiaan 362 mallia useille eripituisille alustoille asiakkaiden vaatimusten mukaan.

Speed Six -kori esiteltiin 6½-litraisen urheilullisempana versiona vuonna 1928. Moottoria muokattiin tehokkaammaksi kahdella SU-kaasuttimella, korkeammalla puristussuhteella ja tehokkaalla nokka-akselilla. Näillä keinoilla teho nousi 180 hevosvoimaan. Lyhyt alusta 138 tuuman (3 505 mm) akselivälillä oli suosituin, mutta autoa valmistettiin myös 140,5 tuuman (3 569 mm) ja 152,5 tuuman (3 874 mm) akselivälillä. Vuosina 1928–1930 valmistettiin 182 Speed Six -mallia.

Speed Sixin kilpaversion akseliväli oli 11 jalkaa (3 353 mm) ja moottoria kehitettiin edelleen. Puristussuhde oli nyt 6,1:1 ja teho 200 hevosvoimaa. Voitot Le Mansissa vuosina 1929 ja 1930 vahvistivat Speed Sixin paikan Bentleyn historiassa, ja vuoden 1929 voitto asetti uuden mittapuun muille kilpailijoille. Woolf Barnatonin ja Sir Henry ’Tim’ Birkinin ohjaama Speed Six johti ensimmäiseltä kierrokselta ruutulippuun asti, ja myös kolme seuraavaa sijaa menivät Bentleylle. Birkin teki 83 mph keskinopeudella uuden kierrosennätyksen 7:21, joka alitti edellisen ennätyksen 46 sekunnilla. Samalla tehtiin myös matkaennätys 2 844 km. Yhden valmistajan tällä tavoin hallitsemaa kisaa ei tämän jälkeen nähty Le Mansissa lähes 30 vuoteen.

Ikoni rakennetaan uudelleen

Jotta 12 kappaletta vuoden 1929 ja 1930 autojen kanssa identtistä Speed Sixiä voitaisiin valmistaa, Mulliner-tiimi loi ensin täydellisen 3D-CAD-mallin autosta. Alkuperäisten piirustusten lisäksi mallina käytettiin kahta alkuperäistä autoa, jotka analysoitiin yksityiskohtaisesti. 

”Old Number 3” oli kolmas kolmesta Speed ​​Sixistä, joilla Bentley osallistui Le Mansiin vuonna 1930. Vaikeasta kilpailusta huolimatta se selvisi koettelemuksesta, ja auto on säilynyt moitteettomassa kunnossa. Edelleen katukäyttöön täysin sopiva ja omistajallaan aktiivisessa kilpailukäytössä oleva Old Number 3 on ollut arvokas lähde uusien versioiden suunnittelijoille.

”Vanhan numero 3:n” rinnalla uusien autojen mallina on Bentleyn oma Speed ​​Six (GU409), joka kuuluu Bentleyn kasvavaan Heritage Collection -kokoelmaan. Se on alkuperäiskuntoon palautettu vuoden 1929 maantieauto, jonka nelipaikkainen Vanden Plas -kori vastaa alkuperäisiä kilpa-autoja. GU409 tarjoaa rakentajille vertailutiedot suorituskyvystä ja käsiteltävyydestä. Uusien moottorien odotetaan saavuttavan vastaavan tai jopa paremman tehon ja vääntömomentin kuin alkuperäiskone. 

Ensimmäinen uusi Speed ​​Six 92 vuoteen kootaan vuoden 2022 toisella puoliskolla, ja siitä tulee projektin tekninen testi- ja kehitysauto. Uuden autoperheen ensimmäinen mallikappale Speed ​​Six Car Zero tulee pysymään Blower Car Zeron tapaan Bentleyn omistuksessa.

Lähde: Bentley Suomi


Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa.