Auton kylmäkäynnistykseen liittyvät erilaiset äänet ja niiden syyt.

Auton kylmäkäynnistykseen liittyvä ääni voi olla tärkeä merkki auton tehoon liittyvästä ongelmasta. Erityisesti moottorista peräisin oleva poikkeava ääni on tärkein mahdollisista ongelmista kertova hälytysmerkki.

Tietysti on tärkeää tietää, millainen auton ääni on normaaliolosuhteissa, jotta mahdolliset poikkeavuudet voidaan havaita.

Auton kylmäkäynnistykseen liittyvät äänet ja niiden aiheuttajat

Seuraavassa kerrotaan auton kylmäkäynnistykseen yleisimmin liittyvistä poikkeavista äänistä ja niiden mahdollisista syistä:

 1. Moottorin heikko käynnistysääni. Kun auto käynnistetään kylmänä, kojelaudan valot eivät pala kirkkaina ja kuulostaa siltä, että auto käynnistyy tehottomasti. Tämä on merkki akun (heikko lataus tai huono kunto) tai sen napojen (eivät ehkä kunnolla kiristetyt) ongelmista.
 2. Käynnistysmoottorin luistoääni (grrrrrrrr…). Jos autosta kuuluu käynnistettäessä hammaspyörien hankausääni, on mahdollista, että käynnistysmoottorin hammaspyörä luistaa.
 3. Ääni moottorista (tsup tsup…). Jos moottorista kuuluu kylmäkäynnistyksen yhteydessä ”tsup tsup” ja auton sisätilassa tuntuu voimakas polttoaineen haju, on mahdollista, että ruiskutussuuttimet eivät enää ole tiiviit tai hyvässä kunnossa. Ruiskutussuuttimien aikaansaama ääni on hyvin tyypillinen, ja se johtuu siitä, että polttoainehöyryt pääsevät venttiilikopan ulkopintaan.
 4. Metallinen hankausääni. Auton kylmäkäynnistyksen yhteydessä voi kuulua metalliosien hankausääntä moottoritilasta. Tämä voi olla merkki vesipumpun viasta. Metallinen ääni voi olla peräisin vesipumpun siipipumpun osumisesta itse pumpun runkoon.
 5. Metallinen ääni (kilinä) poistopuolelta. Voi olla, että jokin poistopuolen suojus tai letkunkiristin on irronnut liitoksesta tai haljennut. Irronneiden, rikkoutuneiden tai haljenneiden metalliosien kilinä aiheuttaa tämän äänen.
 6. Auton sisältä kuuluva sirinä. Jos auton kylmäkäynnistyksen yhteydessä auton ohjaamosta kuuluu sirinää muistuttava ääni, lämmitysjärjestelmän tuuletin/puhallin voi olla huonossa kunnossa (todennäköisesti akseli epätasapainossa tai huono voitelu).
 7. Levyjen tärinä käynnistettäessä. Normaalisti levyjen tärinästä johtuva ääni auton käynnistyksen yhteydessä liittyy turbon suojusten huonoon kuntoon. Nämä suojukset voivat haljeta tai rikkoutua ulkoisten tekijöiden, kuten lämpötilan tai jonkin iskun, seurauksena.
 8. Sirinä moottoritilasta. Moottorin käynnistyksen yhteydessä moottoritilasta kuuluva sirinä voi johtua siitä, että jokin hihnan rulla tai kiristin on huonossa kunnossa. Tämä johtuu siitä, että rullat tai kiristimet kuluvat ja voivat joutua epätasapainoon.
 9. Moottorinkotelosta kuuluva räminä tai kolina. Auton kylmäkäynnistyksen yhteydessä tämä ääni johtuu yleensä voimansiirtoketjun (nokkaketjun) huonosta kunnosta (venynyt tai viallinen). Tällöin ketju osuu luisteihin ja aiheuttaa kolinaa erityisesti silloin, kun moottori on kylmä.
 10. Moottoritilan muoviosien tärinä (trrrrr…). Moottorin värinä, lämpötilan muutokset tai materiaalien vanheneminen voivat aiheuttaa moottorin suojuksen halkeamisen tai sen pidikkeiden vaurioitumisen, mikä johtaa muoviosien tärisemiseen.
 11. Metallinen ääni moottorin käynnistyshetkellä sekä korin ja ohjauspyörän tärinä. Tämä voi johtua siitä, että moottorin kannattimet ovat huonossa kunnossa. Heikentyessään nämä pidikkeet halkeavat ja moottori liikkuu paikaltaan, mikä aiheuttaa tärinää ja voi johtaa vakavampiinkin seurauksiin.
 12. Metallinen hakkausääni käynnistettäessä (klonk klonk…). Moottorin käynnistyksen yhteydessä voi kuulua metallinen hakkausääni, joka johtuu kaksoismassavauhtipyörän vioittumisesta. Se voi joutua epätasapainoon ja aiheuttaa tärinää, joka ilmenee tällaisena äänenä.
 13. Voimakas vihellys moottorinkotelosta. Moottorin kylmäkäynnistyksen yhteydessä moottorinkotelosta voi kuulua vihellys, joka johtuu todennäköisesti ongelmasta pakoputkistossa. Halkeama tai huonokuntoinen liitos pakoputkistossa voivat aiheuttaa tämän voimakkaan vihellyksen.
 14. Moottorin nakutus tai epätasainen hakkausääni. Moottorista voi kuulua tällaista ääntä, kun siinä on jokin sisäinen vaurio. Normaalisti tällaista on vaikea tunnistaa, koska tarkka vianmääritys edellyttää moottorin purkamista.

Suosituksia

Auton kylmäkäynnistykseen voi liittyä monenlaisia poikkeavia ääniä. Kun ääniä havaitaan, on tärkeää, että auto tarkastetaan mahdollisimman pian, koska näiden äänien taustalla voi olla jokin merkittävä vika tai ne voivat olla oire jostakin tulevasta isosta vauriosta.

Minkä tahansa kylmäkäynnistykseen liittyvän äänen syyn selvittämiseksi on tärkeää, että mekaanikko esittää kaksi kysymystä: ”Minkälainen ääni se on?” ja ”Mistä se kuuluu?”. Nämä tiedot auttavat mekaanikkoa merkittävästi vianmäärityksen tekemisessä.

Lähde: MyNewsDesk