Älä pilaa autoasi tupakalla

Tupakasta on moneen pahaan. Se ei ole pahaksi vain polttajansa terveydelle, vaan tupakansavun kautta myös kaikille tupakoitsijan lähellä oleville. Passiivisen tupakoinnin haitat vaikuttavat päivittäin miljooniin eurooppalaisiin. Mutta tupakan aiheuttamat ongelmat eivät pääty siihen, nimittäin jos poltat asunnossasi tai autossasi – kärsivät nekin tupakanpoltosta.

Tupakanpolton lopettamiselle on siis syitä, mutta myös vaihtoehtoja. Esimerkiksi nikotiinipussit, joiden avulla saadaan ”puhtaampi” tapa saada sen nikotiini, jota haetaan tupakasta. Nuuskaa voi tilata netistä aivan suomenkielisiltä sivuilta täysin laillisesti Suomeen – ja nuuskalla autosi pilaaminen on vaikeampaa. Katsotaampa mitä se tupakka voi autollesi tehdä. Se ei nimittäin riitä, että avaat sen kuskinpuolen ikkunan.

Tupansavu värjää

Jos poltat usein autossasi ja auto ehtii olla sinulla kauan, tupakansavu ja sen mukana kulkeutuvat pienhiukkaset värjäävät autosi sisäkaton sekä autosi penkkien verhoilun. Samalla savu myös kuljettaa mukanaan tupakan hajun, joka imeytyy kaikkiin autosi huokoisiin paikkoihin. Tupakansavu ei todellakaan ole vain savua. Tupakansavussa on yli 4 000 erilaista kemiallista yhdistettä, jotka tarttuvat kaikkiin pintoihin. Varsinkin terva ja nikotiini pinttyvät paksuksi, kellanruskeaksi töhnäksi niin puuhun, kipsilevyseiniin, tapettiin kuin mattoihinkin.

Kun tupakoitsijan auto myydään eteenpäin, autoliike joutuu todennäköisesti otsonoimaan auton ennen jälleenmyyntiä, eikä se ole ilmaista. Tupakoitsija vähentää siis jokaisella tupakointikerrallaan autossa myös auton jälleenmyyntiarvoa.

Tupakan tuhka polttaa jälkiä

Monet tupakoitsijat ajavat autoa kuskin puoleinen ikkuna vähän auki, jotta tupakansavu menisi sitä kautta ulos, ja että tupakantumpin voi sitten heittää maantien varteen kun tupakka alkaa palaa kohti loppuaan. Samaa osittain avointa ikkunaa käytetään myös tupakan tuhkan varistamiseen, mutta vauhdissa usein osa tuhkasta tippuu auton sisälle, aiheuttaen pahimmillaan jopa polttomerkkejä auton istuimiin ja muualle sisustukseen. Vaikka kuski ei käyttäisi ikkunaa tupakan varistamiseen, käyttää hän sitten mahdollisesti autosta yhä löytyvään tupakantuhkalle tarkoitettuun astiaan – näitä ei enää nykyaikaisissa autoissa ole, mutta kekseliäät tupakoitsijat ovat kyllä tuoneet autoon mukaan oman tuhkakupin tai vastaavan.

Automyyjät ovat kertoneet jo vuosia, että auton omistajilla on kaksi huonoa tapaa, joilla auton arvoa saadaan laskettua, niistä toinen on tupakointi, mutta osaatko arvata mikä se toinen on?

Jep, koirahan se on. Vaikka koirille on saatavilla alustoja, ja autoihin saa helpostikin takaosaan koirille rakennettua ihan oman matkustajapaikan, monet koirien omistajista päästävät rakkaat koiransa matkustamaan kuten kenen tahansa kaverinsa, jopa etupenkille, tai muuten vain vapaana takaistuimelle – autosi ei pidä tästä, eikä autosi jälleenmyyjä, sillä koirien kynnet ja mahdollisesti myös hampaat sekä koirien kuola saattavat aiheuttaa pysyviä vaurioita autosi sisustukselle – ehkä siis olisi kannattanut satsata isompaan autoon ja tehdä koiralle se oma paikka sinne auton peräosaan. Koirat ja tupakka alentavat siis autosi arvoa. Oheisen linkin takana on haastateltu automyyjää joka tokaisee ykskantaan,

Esimerkiksi jatkuva tupakointi auton sisällä on peltien ruttaamisen ja huoltamattomuuden jälkeen ehkäpä pahimpia asioita, joita autoilija voi autolleen tehdä.

Pidä huolta omasta autostasi

Tiesit varmaan, että autosi kannattaa pestä tasaisin väliajoin. Siten autosi maalipinta kestää pidempään – paitsi jos asut aivan merenäärellä vaikkapa Sisiliassa tai Rodoksella, näillä saarilla merivesi lentää helposti autoosi saakka ja mikäli et pese autoasi oikeasti usein, syövyttää meriveden sisältämä suola autosi maalipinnan muutamassa vuodessa.

Miten muuten voit tuhota vähitellen autosi jälleenmyynti arvon kuin tupakoimalla tai kuljettamalla koiraasi väärin:

  1. Et huolla autoasi säännöllisesti.
  2. Tankkaat väärää polttoainetta.
  3. Ajat holtittomasti ja kolhit autoasi.
  4. Et ikinä pese ja puhdista autoasi.
  5. Jos huomaat autossasi häiriövalon, et käy tarkistuttamassa, mistä se johtuu, vaan annat tilanteen pahentua.

Millainen sinä olet huolehtimaan autostasi?