Uutta autoa valitsemassa

Uuden auton valintaan on viime vuosien aikana tullut entistä enemmän valinnanvaraa. Puhutaan siis siitä muutoksesta, minkä autojen moottoritekniikat ovat tuoneet mukanaan – jos ennen valittavana oli pääsääntöisesti diesel tai bensa-autot, niin tänään niiden lisäksi ovat myös hybridit, täyssähkö, vety, kaasu yms autot – eli varsinkin uutta autoa hankkivilla on valinnan varaa- mutta aivan kaikki markkinoilla olevat autot ja moottorivaihtoehdot eivät välttämättä ole kaikkialla saatavilla. Ja esimerkiksi kaasuautoa ei kannata ostaa tietyillä alueilla Suomessa, koska kaasutankkaus paikkoja ei välttämättä ole tarpeeksi lähellä. Ja mitä tulee sähköautojen akkujen kestävyyteen talviolosuhteissa – akut kehittyvät vuosi vuodelta, ja Suomeenkin on tulossa jo useampaankin paikkaan akkuteollisuuden uusia laitoksia, tehtaita.

Millainen auto sitten pitäisi nyt ostaa, ja miten rahoitat uuden auton hankinnan? Oletko ammattikuski, jolle auto on työkäyttöön, vai oletko perustyöläinen, joka käyttää autoaan pääosin kodin ja työpaikan välissä, vai onko auto sinulle vain vapaa-ajan käyttöön? Monissa perheissä on jo tätä nykyä parikin autoa, ja monesti näillä autoilla saattaa olla omat tehtävänsä – pienempää käytetään kaupunkiajoissa, ja isompaa sitten pidemmillä matkoilla.

Auton rahoitukseenkin on nykyään tarjolla useampia vaihtoehtoja – ei ole välttämätöntä ottaa sitä autokaupan tarjoamaa vaihtoehtoa, vaan hakea rahoitus avoimilta markkinoilta. Tsekkaa tästä autorahoitustuotteiden vertailua ja samalla voit katsoa, mitä vaihtoehtoja markkinoilla on tarjolla. Autonhankinta on kuitenkin todellisuudessa yksi perheen talouden suurimmista hankinnoista asunnon hankinnan ohella, joten sen kustannuksiin kannattaa kiinnittää huomiota – siis varsinaisen hinnan lisäksi myös sen rahoituksen kuluihin.

Tulevaisuuden auto

Tulevaisuuden auto tai jo nykyhetken auto on niin tekninen ja digitaalinen, että tavallinen autoilija ei oikeastaan voi itse enää tehdä muuta kuin tankata autoa ja lisätä vettä pissapoikaan ja öljyä öljysäiliöön. Käytännössä kaikki muut tulee tehdä mekaanikon toimesta- toisaalta sitten jos autosta oikeasti välittää, niin sitä myös huoltaa vuosittain sen auton oman huolto-ohjelman mukaisesti, niin välttyy suurelta osalta autoiluun liittyvistä ongelmista.

Vaikka autot itsessään ovat kehittyneet, ja samoin niiden moottorit, ovat muutamat osat yhä sellaisia, joiden vuoksi autoa pitää huoltaan ja ajoittain tarkastaa. Osat kuten jarrut, renkaat ja ohjaus ovat asioita, jotka kuluvat käytössä ja niihin liittyviä osia joutuu aika-ajoin vaihtamaan, aivan kuten renkaat kuluvat ja ne tulee vaihtaa 3-4 vuoden välein- riippuen tietenkin omasta ajotyylistä ja ajomääristä.

Oman auton arvon säilyttäminen

Jos sinulla on jo auto, ja olet vaihtamassa sitä uuteen – on hyvä pitää oma auto kunnossa. Ajat sitten vähän tai paljon, omasta autosta huolehtiminen on tärkeätä sekä liikenneturvallisuuden että jälleenmyyntiarvon suhteen. Jos esimerkiksi tupakoit autossa tai syöt autossa saatat huomata autoa vaihtaessasi että autosi sisätilojen kunto vähentää autosi arvoa – jos taasen olet pitänyt autoasi kunnossa, pessyt sitä tarpeeksi usein ja muutenkin käyttänyt ajanmukaisesti huollossa, on sen jälleenmyyntiarvokin kunnossa, ja saat siitä paremman välirahan vaihtaessasi sen uuteen autoon.

Myös jos menet autoliikkeeseen valmiin rahoituksen kanssa, on kaupanteko sinulle helpompaa. Nykyään kuitenkaan ei enää tarvitse myydä sitä omaa autoa itse, vaan monet autoliikkeet nimenomaan haluavat hyväkuntoisia käytettyjä autoja myyntiin – niistä on pulaa!

Sähkö-ja hybridiautoista

Olet sitten itse mitä mieltä tahansa autojen moottoreiden vaihtoehdoista tosiasia on kuitenkin, että autoilu on siirtymässä tavalla tai toisella pois polttomoottoriautoista ja tällä hetkellä vaihtoehdot ovat lähinnä sähkömoottoreihin, vaikka muitakin moottorityyppejä on kokeilussa. Hybridiautot ovat jo nyt ykkösenä myyntimäärissä ja sähköautojen määrä lisääntyy viikoittain – se ei tarkoita että diesel ja bensa-autot katoaisivat ihan lähivuosina liikenteestä, mutta uutena niitä ei enää paljon myydä – ja kyllähän kaikki tieliikenteessä ajavat ovat huomanneet polttoaineen hinnan korotuksissakin, että polttomoottoriautojen käyttö tulee kallistumaan entisestään.

Luota markkinoihin

Markkinat elävät koko ajan ja kaikilla autotyypeillä on sekä käyttäjänsä, ostajansa ja myyjänsä. Kun pidät omasta autostasi huolta, löytyy sille kyllä ostaja – ja uuden auton kanssa on sama-asia. Mutta autokaupassa on hyvä myös löytää ne omat verkostot, luotettava autokauppa ja tuttu automyyjä ovat jokaisen autonomistajan oman verkoston luottotyyppejä, jotka on hyvä löytää jossain vaiheessa sitä omaa autoiluelämää.