Tulevaisuuden autot ovat täällä jo nyt

Tiesitkö, että tulevien vuosikymmenten autojen moottoritekniikka on todennäköisesti jo keksitty. Koska ne keksinnöt sitten siirtyvät niihin miljooniin eurooppalaisilla teille liikkuviin autoihin, on tulevaisuuden asia, mutta yksityisautoilu tulee säilymään todennäköisesti vielä pitkään. Muuttuuko se lentäväksi liikenteeksi, vai pysyykö se nykyisenkaltaisesti teillä, sen näkevät tulevaisuuden sukupolvet.

Siitä huolimatta elämme nyt tilanteessa, missä polttomoottoriautojen eli bensa- ja dieselmoottoreihin voittokulku on tulossa tiensä päähän, ja meidän liikenteessä olijoiden pitää vaihtaa uudempaa ja aina vain vihreämpään autoon. Samalla joudumme miettimään uuden auton hankinnan kustannuksia, kuinka paljon ne oikeasti ovat? Onneksi netissä on lainalaskuri, jolla voi helposti laskea, vaikka sen uuden sähköauton autolainan kuukausikulut.

Tekninen kehitys ei onneksi ole pysähtynyt vain autojen moottoreihin vaan koko arkinen elämämme on koko 2000-luvun mennyt niin vauhdilla eteenpäin, että voidaan oikeasti puhua digitiedon sukupolvien välisistä rajoista, sillä siinä missä lapset ovat syntyneet digitaaliseen maailmaan, eläkkeellä olijat ehtivät saada siitä aktiivisen työelämänsä aikana kenties jonkinlaisen kosketuksen, mutteivat välttämättä edes omistaneet tietokonetta missään vaiheessa.

Nykyiset autot ovat kyllä monella tapaa entistä turvallisempia ja tavallaan myös ympäristölle vihreämpiä, mutta kehityskulku jatkuu vain eteenpäin. Voihan vielä olla edessä sellainenkin vaihtoehtoinen tulevaisuus parin vuosikymmenen päästä, että kaikki liikenne on automatisoitua eikä ihmiskuskeja enää ole. Tämä muutos ei kuitenkaan tule tapahtumaan meidän liikenteessämme olemisen aikana, joskin kaikissa Euroopan maissa tehdään erilaisia paikallisia julkisen liikenteen automaation testejä. Monissa kaupungeissa ja jopa laajemmilla alueilla on jo siirrytty julkisessa liikenteessä täysin sähköisiin ajoneuvoihin.

Autolainan kilpailutus kannattaa

Nuoret aikuiset ymmärtävät sen kasvamisensa kautta, kiitos digitalisaation, että netistä löytyy tietoa ja erilaisia listoja ja vertailuja. He tietävät myös, että netistä saa lainavertailuja, eikä enää tarvitse lähteä varaamaan aikaa siitä lähipankista. Esimerkiksi Haenyt.fi kilpailuttaa lainat maksutta ja tuottaa lainaa hakijalle useamman lainatarjoukset, vertailtuna ilman lainavelvoitetta, ilman että lainanhakija tapaa ketään – kaikki tapahtuu siis 100 % netissä, digitaalisesti.

Digitalisaatio on oikeasti tullut arkeemme. Meidän uudet automme ovat täynnä mobiiliteknologiaa ja automme ovat koko ajan yhteydessä autonvalmistajan järjestelmiin, joista tieto on mahdollista saada omaan älypuhelimeen. Järjestelmistä saatu tieto kertoo tarkasti, kuinka paljon autolla on ajettu, missä ja koska ja miten sillä on ajettu, ja kuinka paljon auto on kuluttanut. Nämä järjestelmät seuraavat kuskien käyttäytymistä ja pyrkivät myös auton kautta kertomaan kuskille, miten tämän tulisi ajaa, jotta ajaminen olisi entistä säästäväisempää ja samalla ympäristöystävällisempää – vaikkei autoilu koskaan tule olemaan kunnollista viherpesua kestävää, johtuen jo metallirakenteestaan sekä kumirenkaista, jotka jättävät hienoa kumijätöstä aina auton liikkuessa.

Entä sitten autolaina? Mistä haet sen, miten nostat sen, kuinka maksat sitä?  Kilpailuttamalla lainasi saat yhdellä kertaa useamman vaihtoehdon, joka on selvästi monipuolisempaa kuin tyytyminen siihen, mitä autokauppa tarjoaa tai mitä se pankki tarjoaa, minne palkkasi joka kuukausi menee. Koska kilpailuttaminen on helppoa ja nopeata, eli ei vaadi mitään, kannattaa se tehdä, jos ei muuten, niin nähdäkseen eri tarjoukset ja voidakseen verrata niitä keskenään.

Autojen hinnanmuodostus

Miten tulee sitten tulevaisuuden autojen hintamuodostumaan? Autot sisältävät entistä enemmän elektroniikkaa, ja jollei sitä saada nykyistä paremmin kierrätykseen, voivat autojen tarvitsemien komponenttien ja raaka-aineiden hinnat nousta pilviin, tai jopa niin, ettei niitä ole saatavilla. Tämä puutteen mahdollisuus voi ajaa tulevaisuuden liikenteen pakolla kohti julkista liikennettä, kun yksinkertaisesti on pakko vähentää liikenteessä olevien yksiköiden määrää.

Vai onko tulevaisuuden liikenne aivan jotain muuta, jotain mitä olemme nähneet tieteiselokuvissa, vai onko se jotain, mitä emme ole vielä edes ymmärtäneet ideoita – George Orwell kirjoitti vuodesta 1984, mutta ei hänkään nähnyt millaiseksi maailma oikeasti on mennyt, eikä sitä että kohta kaikkien maailman autojen liikennetiedot ja ajoreitit ovat jossain tietokannan ja palvelimen nurkassa saatavilla.