Pitkäaikainen autonvuokraus yleistyy – halpavuokraauto käyttöön kuukaudeksi

Vaikka auton vuokraaminen on yleisintä lomamatkoilla, on tarve myös pidempiaikaiselle käytölle olemassa. Syynä voi olla työreissu, oman ajoneuvon rikkoutuminen, työ-, kurssi- tai seminaarimatkat toiseen kaupunkiin tai halu liikkua vapaammin kesän aikana.  

Tilanteissa, jossa tiedät tarvitsevasi kumipyöriä allesi tietylle ajanjaksolle, pitkäaikainenkin vuokraaminen on auton ostoa huomattavasti edullinen ratkaisu. Vaikka vuorokausimaksu voi tuntua korkealta, jäävät kulut silti omistusautoa halvemmiksi. Käytettyjen autojenkin ostohinnat liikkuvat tuhansissa euroissa ja ylläpitokustannuksiin on laskettava mukaan polttoaineena käytettävä bensiini tai diesel, liikennevakuutus ja kasko, ajoneuvovero, katsastusmaksut,  vuodenaikaan sopivat renkaat, huoltokulut ja mahdolliset pysäköintimaksut.

Kuva: Unsplash

Vuokra vai leasing?

Autoliikkeet ovat muuttaneet palvelupakettejaan mukautuakseen kasvavaan kysyntään. Leasingistä eli liisauksesta puhutaan, kun auto vuokrataan käyttöön 2–4 vuoden ajaksi. Auton omistajuus ei vaihdu, ellei sopimuksessa lunastusmahdollisuutta ole erikseen mainittu. Tällöin auton liisaaja voisi ostaa käyttämänsä ajoneuvon itselleen sopimuskauden päätteeksi. Hintana on niin kutsuttu jäännösarvo, eli täyttä markkinahintaa ei jo ajetusta autosta peritä.

Vuokrauksessa ei ostomahdollisuutta ole ja sopimuksen voimassa oloaika on lyhyempi. Päivä- ja viikkovuokrat ovat yleisimpiä, mutta halpavuokraauto voidaan hankkia 1–24 kuukaudeksikin. Vuokra-auton etuna on vuorokauden ympäri toimiva asiakaspalvelu ja rajoittamattomat kilometrit. Lisäksi vakuutukset ja verot sisältyvät hintaan, mikä säästää vuokraajan aikaa ja vaivaa. 

 Mini-leasing-sopimus yhdistää molempien maailmojen hyvät puolet ja tarjoaa vuokra-autoja ilman pitkäaikaista sitoutumista, mutta yhtä edulliseen leasing-hintaan. Kun vuokra-sopimuksella ei ole irtisanomisaikaa, on auton käyttö joustavaa ja omiin tarpeisiin täydellisesti mukautuvaa.

Pitkäaikaisen vuokra-auton ehdot

Lähes kuka tahansa voi vuokrata auton käyttöönsä kuukaudeksi. Mutkikkaat autojen vuokraehdot luovat helposti kuvan vaikeaselkoisesta prosessista, mutta totuus on toinen. Vuokraajalta vaaditaan ainoastaan vähintään 18 vuoden ikää, voimassa olevaa ajokorttia ja luottokorttia, joka toimii vuokranmaksun vakuutena. Käteinen tai debit-kortit eivät käy. Minimivuokrana on tavallisesti 24 tuntia, maksimi määräytyy vuokraamon kanssa laaditun sopimuksen mukaan. Kilometrejä saatetaan rajoittaa esimerkiksi 500 kilometriin per viikko.

Mitä pitkäaikainen autonvuokraus maksaa?

Vuokra-auton hinta määräytyy ennen kaikkea valitun automallin mukaan. Keveät pikkuautot ovat halvimpia, 4–5 oviset perheautot keskiluokkaa ja business-tyyliset Premium-autot kalliimpia. Myös pakettiautoja on tarjolla. Polttoaine on maksettava itse ja auto usein palautetta tankki täynnä. Vakuutusmaksut sisältyvät yleensä päivävuokraan, mutta osa vuokramoista veloittaa ne erikseen.

Karkean arvion mukaan voidaan sanoa, että Suomessa pitkäaikainen autonvuokraus maksaa alkaen 25 euroa päivä. Vuokraamoiden välillä on kuitenkin suuriakin eroja, joten vertailu ja kilpailuttaminen kannattaa aina. Lisäkustannuksia voi tulla pysäköintivirheistä, sakoista, eri nouto- ja palautuspisteestä tai ajoneuvon epätavanomaisesta likaisuudesta. Käyttö saa näkyä, mutta kohtuuden rajoissa.

Kysynnän ja tarjonnan lait liikuttavat vuokra-automarkkinoita

Autonvuokraus on ala, joka heijastaa kuluttajien käyttäytymistä selkeästi. Hinnat liikkuvat aaltoliikkeen mukana. Mitä enemmän vuokraajia on, sitä suuremmaksi kustannukset paisuvat. Jos kalusto on vähissä, saa auton alleen se, joka on valmis maksamaan kovimman hinnan. Hiljaisina kausina auto on puolestaan mahdollista saada käyttöön hyvinkin edullisesti, kun vuokraamot tarjoavat alennuksia liiketoimintaa aktivoidakseen. Myös autojen uutuus vaikuttaa kustannuksiin. Jos vuokraamo käyttää ainoastaan uusia ajoneuvoja, ovat vuokrahinnatkin kovat.

Pitkäaikainen vuokraus on yleistynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös muilla kaupunkialueilla. Ennen julkista liikennettä runsaasti käyttänet kuluttajat vaihtavat vuokra-autoon, kun haluavat enemmän vapautta ja yksityisyyttä. Vuokra-auto on kätevä ratkaisu silloinkin, kun omalla autolla on useampia ajajia ja menot menevät päällekkäin. Kuukausivuokra on kätevä, ja kustannukset helppo ennakoida.

Hintojen vertailu ja oman käyttötarpeen arviointi

Älä hanki vuokra-autoa kuin sikaa säkissä. Pohdi ensin auton käyttötarvettasi ja mieti, voisiko julkinen liikenne tarjota toimivan ratkaisun. Jos ei, mitoita auto itsellesi oikein. Jos ajat kaupungissa, pikkuauto voi hyvin riittää. Pitkiin matkoihin tai haastavaan maastoon maasturi on puolestaan parempi ratkaisu. Mikäli autossa kulkee lisäksesi koko perhe, on ovia ja säilytystilaa oltava riittävästi. Jos taas ammattisi sisältää edustus- tai huoltotehtäviä, olisi ajoneuvon hyvä olla työnimikkeesi mukainen.

Kun tiedät, mitä etsit ja budjetti on määritetty, on aika vertailla vuokraamoita. Etsi samaa autotyyppiä ja kirjaa hinnat ylös – näin voit palata nopeasti edullisimman vaihtoehdon pariin ja säästää pitkän pennin!