Liikenneturvallisuusviikko: näe ja näy

Valtakunnallista koulujen liikenneturvallisuusviikkoa vietetään vuosittain viikolla 37. Tämän vuoden teemana on näe ja näy. Kuva: Liikenneturva.

Valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa vietetään kouluissa jälleen 7.‑11.9.2020. Tämän vuoden teemana on näe ja näy liikenteessä. Liikenneturva muistuttaa myös kotiväkeä juttelemaan liikenneturvallisuudesta lasten kanssa.

Koulujen liikenneturvallisuusviikko alkaa tänään 7.9.2020. Liikenneturvallisuusviikon tavoitteena on innostaa opettajia, oppilaita ja opiskelijoita kaikilla kouluasteilla ottamaan syksyn teemaviikon aikana liikenneturvallisuusasiat käsittelyyn. 

Tämän vuoden teeman ”näe ja näy” avulla halutaan kannustaa niin kouluissa kuin kotonakin keskustelemaan pimeällä liikkumisesta, tarkkaavaisuudesta liikenteessä sekä koululaisten huomioimisesta liikenteessä.  

Turvallista liikkumista voidaan edistää monin tavoin koulujen ja oppilaitosten arjessa. Koronapandemian seurauksena turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota ja väljyyttä haetaan myös ulkona oppimisesta ja retkistä lähiympäristöön. Koulun ulkopuolisiin oppimisympäristöihin siirtyminen tarjoaa luontevan mahdollisuuden liikennekasvatukseen. Liikenneturvallisuusviikko antaa opettajille vinkkejä, joilla innostaa ja ohjata lapsia ja nuoria toimimaan turvallisesti liikenteessä

opetusneuvos Kati Mikkola Opetushallituksesta sanoo

Aamut ja illat pimenevät jo vauhdilla, joten hämärässä ja pimeässä näkyminen on jälleen aiheena ajankohtainen. Heijastinten lisäksi kannattaa keskusteluun nostaa näkyminen pyöräillessä. Kesäkuun alussa uuden tieliikennelain myötä punainen takavalo tuli pakolliseksi varusteeksi polkupyörään. Samalla kannattaa tarkistaa, että pyörästä löytyy myös vaalea etuvalo ja heijastimet joka suuntiin: eteen, taakse ja sivuille.

Liikenneturvallisuusviikko on luonteva kohta keskustella pimeällä näkymisestä ja tarkkaavaisuudesta liikenteessä myös kotona ja tarkistaa lapsen heijastinten ja pyörän valojen kunto. Koulujen ja kotien lisäksi liikenneturvallisuusviikon teema on tärkeä muistutus kaikille liikenteessä liikkuville. Lukuvuoden alkaessa koululaisten huomioimisesta liikenteessä muistutellaan runsaasti, mutta on tärkeä muistaa, että koululaiset ovat liikenteessä ympäri vuoden ja etenkin koulujen lähiympäristössä tulee kiinnittää huomiota riittävän alhaiseen tilannenopeuteen ja tarkkaavaisuuteen

Liikenneturvan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen muistuttaa.